Mara - roman traditional

Trimis la data: 2014-10-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Pachita Cristin
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Specie a genului epic in proza de intindere mare,cu o actiune complicate,desfasurata pe mai multe planuri,cu personaje numeroase:principale,secundare,episodice,caracterizate prin modalitati de caracterizare;modurile de expunere folosite sunt naratiunea ,descrierea,dialogul,monologul.
Opera literara Mara este un roman prin amploarea actiunii desfasurata pe mai multe planuri cu un conflict complex si prin prezenta a mai multor personaje,si un roman traditional prin specificul relatiei narator-personaj,dar mai ales narator omniscient omniprezent.
Critica literara a incadrat opera ca fiind si un roman realist prin tematica,obiectivitate,constructia personajelor,realitatea sociala si anume sfarsitul sec al 19-lea in targurile de provincie din zona Ardealului.,,Mara este cea mai expresiva opera epica aparuta dupa 1880,poate cel mai bun roman inainte de Ion''(Serban Cioculescu)

Tema romanului este prezentarea eforturilor unei femei vaduve dintr-un targ transilvanean Radna incercand sa-si obtina o pozitie sociala privilegiata intre micii negustori ai locului,prin harnicie si perseverenta pentru a asigura un trai mai bun copiilor Persida si Trica.In acest roman,autorul considera banul o valuare pozitiva,iar energia eroinei un fapt stimabil,romanul poate fi si un roman de familie si un bildungsroman.

Desi titlul romanului putea fi ,,Copii Marei'',criticul literar Nicolae Manolescu sustine ca romanul poate fi ,,o Mara juvenila''.Romanul este alcatuit din 21 de capitole ce poarta fiecare un titlu semnificativ. Actiunea romanului debuteaza in maniera realista cu portretul personajului principal care da si titlul romanului.In expozitiune este prezentat si mediul dintre sat si oras,targul ardelenesc la sfarsitul sec al 19-lea.Intamplarile se petrec la Radna,Arad,Lipova,Viena.Mara este precupeata,Hubar este macelar,Bocioaca este cojocar-ocupatiile personajelor apartin lumii targovetilor.

Cele cateva capitole introductive o au in centru pe Mara.Ramasa vaduva cu 2 copii mici,neavand mai nimic de pe urma raposatului sot Barzovanu,munceste din greu pentru a asigura viitorul copiilor,principala ei motivatie.Simbolica pentru echilibrul afectiv al Marei intre dragostea pentru copii si iubirea de bani este existenta celor 3 ciorapi,in care isi pastreaza economiile.Mara doreste ca Persida sa fie o preoteasa bogata iar Trica sa devina starostele cojocarilor.

De aceea Persidei ii asigura cu minimum de efort financiar o buna educatie la calugarite in grija maicii Aegidia iar pe Trica il da ucenic la Bocioaca.Dar destinul este deasupra planurilor si vanitatilor Marei.Intriga intervine in momentul in care Persida il zareste de la fereastra manastirii pe baiatul macelarului Anton Hubar,Natl.Este momentul cand Persida traieste primii fiori ai dragostei,nepotrivita in acesta situatie deoarece va interveni incompatibilitatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.