Mara de Ioan Slavici - comentariu literar

Trimis la data: 2010-03-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Raul_L
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul MARA aparut mai intai in revista VATRA in anul 1894 a fost apoi publicat in volum (1906), romanul Mara a cunoscut trei editii in timpul vietii autorului,fiind tradus si in numeroase limbi straine. Interesul pentru roman a crescut de la o editie la alta.Paralel,critica si istoriografia literara si-au imbogatit,adancit si,nu de putine ori,si-au revizuit judecatile de valoare asupra romanului.

Referate similare:

Prin elementul social si indeosebi cel etnografic - lumea targului transilvanean,viata breslelor,obiceiurile la culesul viilor in Podgoria Ardealului ,Verboncul - ,prin oglindirea realista a societatii transilvane de la jumatatea sec. al XIX-lea , romanul ,,Mara" capata si istoricitate,cu toate ca nu este un roman istoric.

Subiectul romanului . Romanul urmareste destinul Marei, precupeata de la Radna, si al copiilor ei, Persida si Trica, pe parcursul trecerii acestora spre varsta adulta. Desi vaduva, eroina reuseste, datorita spiritului ei intreprinzator, sa duca o viata prospera, mascata de zgarcenia si de permanentele ei vaicareli. Persidei ii asigura, cu minimum de efort financiar, o buna educatie la calugarite, iar pe Trica il da ucenic la un cojocar. Romanul consacra un spatiu extins vietii sentimentale a tinerei Persida, care, iubita de teologul Codreanu si de fiul unui macelar bogat, Natl, il alege pe acesta din urma.

Dupa un indelungat proces de precizare si cristalizare a sentimentului care ii uneste, Persida si Natl sunt cununati pe ascuns de generosul Codreanu si pleaca la Viena, nevoiti sa-si paraseasca locurile natale, unde unirea a doi tineri de nationalitati diferite intampina opozitia unui mediu dominat de prejudecati si, in primul rand, a parintilor.

Greutatile cu care se confrunta si dupa intoarcerea de la Viena, precum si evolutia divergenta a caracterelor lor inaspresc relatiile dintre cei doi soti. Situatia se imbunatateste relativ o data cu nasterea copilului, cand Mara si Hubar accepta in sfarsit casatoria incheiata fara voia lor. Un nou conflict este pe cale sa izbucneasca in privinta religiei in care sa fie botezat copilul. Cand acest conflict se apjaneaza, romanul se incheie, brusc si brutal, cu uciderea batranului Hubar de catre fiul sau natural, dementul Bandi.

Personajele.Desi personajul Mara ocupa in carte un spatiu mai putin extins decat fiica ei, Persida, totusi figura precupetei din Radna domina intregul roman prin forta ei, prin pregnanta trasaturilor si prin complexitate. Mara este un personaj la care se raporteaza si celelalte si care, prin ponderea lui, reprezinta un factor de echilibru. insusi portretul ei fizic sugereaza masivitate, stabilitate:
"Muiere mare, spatoasa, greoaie si cu obrajii batuti de soare, de ploi si de vant, Mara sta ziua toata sub satra, in dosul mesei pline de poame si de turta dulce".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.