Mara de Ioan Slavici

Trimis la data: 2014-06-27
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_P
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Proza lui Slavici contureaza o fresca a moravurilor si a comportamentului specifice locuitorilor din Ardeal, o lume in care triumfa binele si adevarul, cinstea si dreptatea, norme etice pe care omul trebuie sa le respecte. Slavici, fiind un autor moralist, un fin psiholog si un creator de psihologii, aplica in opera sa notiunea fundamentala de omenie si virtuti morale precum: sinceritatea, demnitatea, buna-credinta, cinstea si iubirea de adevar.
"Mara" este cel mai reusit roman al lui Slavici si unul dintre cele mai bune romane romanesti. Romanul, aparut in 1906, reprezinta cea mai valoroasa creatie epica de mare intindere, fiind cel mai bun roman al nostru, inainte de Ion "pentru epoca in care a aparut, Mara trebuia sa insemne un eveniment, si astazi, privind inapoi, romanul acesta apare ca un pas mare in istoria geniului" (G. Calinescu - Istoria Literaturii Romane de la origini pana in prezent).

El zugraveste veridic o lume, cu moravurile ei specifice asezate la interferenta satului cu orasul, intr-un sat ardelenesc, Radna, langa Lipova si aproape de Arad, actiunea cartii fiind plasata la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.
"Mara" este un roman realist social cu valoare etnografica si in acelasi timp, o extraordinara carte de dragoste "insusirea esentiala a lui Slavici este insa de analiza dragostea, de a fi un poet si un critic al eroticii rurale dintr-o provincie cu oameni mai propasiti sufleteste (...)

jumatate din roman noteaza incet, rabdator, aprinderea, propagarea si izbucnirea iubirii la o fata constienta prin frumusete de farmecele ei" (G. Calinescu - Istoria Literaturii Romane ...).
Semnificatia titlului este sugestiva, deoarece aceasta creatie este, mai intai, romanul Marei, al carui destin constituie axa fundamentala a epicii. In cele 21 de capitole, cu titluri semnificative "Saracutii mamei", "Furtuna cea mare", "Ispita", "Datoria", "Blestemul casei", "Norocul casei", "Pace si liniste" actiunea urmeaza linia clasica ascendenta desfasurandu-se pe doua planuri:

planul Marei, al zgarceniei si al orgoliului vointei si planul iubirii, al cuplului Persida-Natl.Romanul incepe prin prezentarea personajului principal, Mara Barzovanu, o "precupeata" din Radna si prin fixarea locului unde urmeaza sa se petreaca actiunea. Ea ramasese vaduva cu doi copii, dar era inca tanara, voinica si harnica. Barbatul ei, Barzovanu, fusese "mai mult carpaci decat cizmar" si isi petrecuse viata mai mult "la birt decat acasa", lasandu-le copiilor o livada de pruni, o vie pe dealul Paulis si casa, care era a Marei, primita ca zestre cand se maritase.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.