Mara de Ioan Slavici

Trimis la data: 2012-08-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.42 / 10
Downloads: 0
Autor: anka.marin
Dimensiune: 13kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comentariu Mara de Ioan Slavici
Ioan Slavici este unul dinte cei 4 mari clasici ai literaturii romane. Afirmandu-se ca deschizator de drumuri prin crearea romanului realist obiectiv "Mara" si a nuvelei de analiza psihologica. Operele sale sunt dominate de conflicte puternice care au la baza tema banului, diferentele sociale sau etnice si prezinta viata satului sau a orasului transilvanean intr-o perioada de trecere de la societatea de tip traditional la una noua de tip capitalist.
Comentariu Mara de Ioan Slavici
Creatia lui Slavici se incadreaza in curentrul literar numit realism care se manifesta in literatura romana incepand cu secolul al XIX-lea si continua sub forme diferita pana astazi.

Principalele trasaturi ale acestui curent pe care le intalnim si in opera lui Slavici sunt: prezentarea veridica a realitatii, obiectivitatea, impartialitatea scriitorului, observarea tipurilor umane, evidentierea individului in relatie cu mediul social in care traieste si ca produs al acestui mediu, prezentarea amanuntelor semnificative, prezenta descierilor amanuntite si stilul impersonal concis si sobru.

"Mara" este un roman de tip traditional realist si obiectiv. Perspactiva narativa este obiectiva, naratorul este omniscient si omniprezent, iar relatarea se face la persoana a III-a.

Acest roman este o scriere valoroasa pentru ca are meritul de a descrie caracteristicile unei epoci si pentru ca deschide drumul literar a acestei speci anticipand creatiile valoroase de mai tarziu ale lui Liviu Rebreanu.

Titlul romanului este dat de numele personajului principal, reprezentativ pentru o categorie sociala. Mara este un personaj exponential (este exponentul tipic al mediului din care provine ) pentru ca reprezinta o intreaga categorie sociala.

Ea este tipul vaduvei sarace cu un destin zbuciumat care munceste pentru a-si intretine copiii. Persida si Trica au o viata decenta, nu simt greutatile vietii tocmai datorita efortului mamei lor.

Romanul are 2 planuri principale care alteneaza prezentand pe de o parte existenta Marei si pe de alta parte concentrandu-se asupra vietii Persidei considerata o "Mara" in devanire. Pentru ca prezinta destinele celor 2 copii ai Marei din copilarie pana la maturitate opera care caracter de bildungsroman.

Romanul este alcatuit din 21 de capitole, fiecare dintre acesta purtand un titlu semnificativ. Naratiunea este modul de expunere predominant, insa se impleteste cu descriere prin care este prezentat mediul inconjurator si portretul personajelor si cu dialogul care are un rol important in caracterizarea indirecta. Toate acesta confera un caracter de veridicitate operei.

Subiectul romanului respecta schema traditionala intru-cat evenimentele sunt relatate in ordine conologica. Planurile narative sunt prezentate pe baza principiului alternantei, cele principale al Marei si al Persidei se impetesc cu planul secundar al lui Trica. Seventele narative sunt prezentate prin inlantuire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.