Mara, protagonista complexa a romanului omonim

Trimis la data: 2012-04-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Coman lilia
Dimensiune: 21kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Titlul indica numele personajului principal, intrucat aceasta creatie este, mai intai, "romanul Marei", alcarei destin constituie axa fundamentala a epicii, ea fiind considerata si "prima femeie-capitalist dinliteratura noastra" (Nicolae Manolescu). Pe Mara n-o intereseaza averea, ci doar sa aiba bani, care sa-iaduca respectui celorlalti, impacarea cu sine si o siguranta constanta pentru viitorul copiilor. Eroina seincadreaza in vederile etice ale scriitorului, al carui deziderat era acela ca oamenii trebuie sa fie chibzuiti,harnici si virtuosi, ea Tntruchipand un adevarat exemplu de moralitate.
Mara Barzovanu ramasese vaduva cu doi copii, "saracutii de ei", dar era inca "tanara si vomica" si harnica si Dumnezeu a mai lasat sa aiba si noroc", asa cum o caracterizeaza direct naratorul omniscient.Barbatul sau, Barzovanu, fusese "mai mult carpaci decat cizmar" si-si petrecuse viata stand mai ales "la birt decat acasa", lasandu-le copiilor o livada de "vreo doua sute de pruni", o vie pe dealul Paulis si casa,care era a Marei, data ca zestre cand se maritase.

Mara este precupeata, deoarece isi castiga existenta dinnegustorie, "vinde ce poate si cumpara ce gaseste", de marti dimineata si pana sambata noaptea ea aleargacu marfa de la Radna la Lipova, apoi la targul cel mare de la Arad. Ca o adevarata femeie de afaceri("businesswoman" - N.Manolescu), Mara are un singur scop, acela de a strange bani, conducandu-se dupao regula specifica economiei de piata si, ca un adevarat negustor, "vinde mai bucuros cu castig putin decatca sa-i cloceasca marfa".

Portretul fizic, conturat de naratorul obiectiv in mod direct prin detalii, trimite sugestiv la trasaturilemorale. "Muiere mare, spatoasa, greoaie si cu obrajii batuti de soare, de ploi si de vant", Mara sta toataziua, neobosita si energies, la tejgheaua plina de poame, de turta dulce, de peste, in timp ce copiii sezbenguie "printre picioarele oamenilor".

Trasaturile morale definitorii ale Marei decurg in mod indirect din faptele, atitudinea, mentalitatea siaspiratiile eroinei. Femeie apriga, avand un acut simt al demnitatii umane, se hotaraste sa stranga bani casa scape de saracie si sa-si creasca cei doi copii, pe Trica si Persida, carora se straduieste sa le creeze osituatie materiala si sociala cat mai buna.

Mama iubitoare, Mara are modele de viata pentru copiii ei, pefata vrea s-o vada preoteasa, ca pe cea din Pecica, "o femeie minunata si dulce la fire, si bogata, sifrumoasa", iar pe Trica viseaza sa-l faca maistru-cojocar. Desi copiii apar "zdrentarosi si desculti", sunt,totusi, "sanatosi si rumeni, voinici si plini de viata, destepti si frumosi", insa "nepeptanati si nespalati siobraznici".

Cu toate acestea, Mara este stapanita de un emotionant orgoliu matern, mai ales ca toata ziuavede copii si oameni pe care-i compara cu "saracutii mamei" si atunci gandeste cu satisfactie, prinmonolog interior: "Tot n-are nimeni copii ca mine!".Chibzuita pana la zgarcenie, Mara face in fiecare seara socotelile, pune deoparte banii pentru sigurantavietii cotidiene si pentru ziua de maine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.