Marea Britanie

Trimis la data: 2002-10-08
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 12
Nota: 8.79 / 10
Downloads: 18758
Autor: Flavia
Dimensiune: 81kb
Voturi: 1251
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Relieful este diferit, de la teritoriile joase dintre gurile râurilor Exe şi Tees –roci sedimentare moi, cretă, argilă, gresie-, trecând apoi la dealuri de cretă sau calcar ca Costwolds, Chiltenrs, North Downs şi South Downs, şi munţi : Cambrieni, (Snowdon –1085 m), Penini, Grampiani cu vârful cel mai înalt, Ben Nevis 1344 m. Zona de sud-est este o zonă de câmpie, cu sol preponderent argilos.
CONDIŢIILE NATURALE ŞI CLIMA

Relieful este diferit, de la teritoriile joase dintre gurile râurilor Exe şi Tees –roci sedimentare moi, cretă, argilă, gresie-, trecând apoi la dealuri de cretă sau calcar ca Costwolds, Chiltenrs, North Downs şi South Downs, şi munţi : Cambrieni, (Snowdon –1085 m), Penini, Grampiani cu vârful cel mai înalt, Ben Nevis 1344 m. Zona de sud-est este o zonă de câmpie, cu sol preponderent argilos.
Râurile sunt scurte, dar cu debite importante, ceea ce le face navigabile : Tamisa, Severn(cel mai lung), Trent, Shannon, Exe, Avon, Tees, Ouse.
Clima Angliei este moderată, oceanică, aflată sub influenţa Curentului Golfului. In cea mai mare parte a anului, vremea este ploioasă şi schimbătoare, datorită câmpurilor ciclonice de joasă presiune formate în Oceanul Atlantic.Cel mai des întâlnit fenomen meteorologic este ceaţa (smog), care în amestec cu fumul rezultat din poluare a dus la apariţia sintagmei “ceaţă londoneză”. Cele mai reci luni sunt ianuarie şi februarie (+4 0C) iar cele mai calde iulie şi august (+16-18 0C). In sud-estul ţării media anuală a precipitaţiilor este de 650 mm, iar în vest de 1000 mm.


INSULELE

Parte a Regatului Unit sunt şi insulele şi grupurile de insule din jurul Marii Britanii, ca Orkney, Shetland, Scilly. Alte insule au adunare legislativă şi administraţie proprie : Anglesey, Wight, Man, Hebridak.


O ŢARĂ ÎNTRE APE

Fiind o insulă, Anglia este înconjurată de ape . La vest se află Oceanul Atlantic, la nord-est Marea Nordului, la sud-sud-est Marea Mânecii. Intre Irlanda şi Marea Britanie se află Marea Irlandei. Până în anii ’90 legăturile dintre Anglia şi Europa erau pe cale navală şi aeriană. Din mai 1994 se poate face legătura pe cale feroviară cu Franţa pe sub Canalul Mânecii, prin Eurotunel.


POPULAŢIA ŞI ORAŞELE

Marea Britanie este o ţară puternic urbanizată. Peste 90% din populaţie trăieşte în oraşe iar 30% numai în oraşle mari şi în suburbiile acestora:
Londra (6 809 000 loc.) ,
Birmingham (2 632 000 loc.) ,
Manchester (2 600 000 loc.) ,
Leeds (2 053 000 loc.) ,
Glasgow (1 700 000 loc.) ,
Liverpool (1 467 000 loc.) ,
Sheffield (1 297 000 loc.) ,
New Castle (1 135 000 loc.) ,
Edinburgh (440 000 loc.) ,
Cardiff (279 000 loc.) ,
Belfast (279 000 loc.).


RESURSELE NATURALE ŞI ECONOMIA

Marea Britanie se situează pe locul 6 între puterile lumii. Coloniile de care a dispus timp de secole (Australia, India, Canada, Africa de Sud) au asigurat materia primă pentru diferite industrii prelucrătoare; Faptul că a fost din cele mai vechi timpuri o mare putere navală a ajutat-o foarte mult în dezvoltarea economică. Râurile cu debite importante au permis construcţia hidrocentralelor care asigură energia electrică în Scoţia şi Ţara Galilor.
O altă resursă energetică importantă sunt cărbunii, a căror exploatare încă din evul mediu a condus la apariţia revoluţiei industriale. Anglia mai dispune de petrol (locul 3 în Europa, după Rusia şi Norvegia) şi gaze naturale.
Exploatarea lor din Marea Nordului se face prin instalaţii moderne .Prin conducte ele sunttransportate spre rafinării, în porturi, unde se
prelucrează în întreprinderi petrochimice şi transformate în combustibili, îngrăşăminte, mase plastice, medicamente, detergenţi, etc. Din totalul energiei consumate 76% se obţine din ţiţei şi gaze naturale, iar 8,5 % din cărbune. Energia nucleară asigură 15,5%. Restul de 10% este acoperit de hidrocentrale.

Deşi în regres, producţia anuală de cărbune atinge 42 mil. tone.
Tot în regres se află şi pescuitul, din cauza concurenţei internaţionale şi a exploatării nemiloase a acestei resurse de-a lungul timpului. Această activitate este vitală pentru porturi mai mici ca Aberdeen, Peterhead, Grimsby, Newlyn, Fletwood.


O altă resursă naturală este lemnul. Pădurile acoperă 10% din suprafaţa ţării, şi jumătate din ele sunt proprietatea statului.

INDUSTRIA ŞI TRANSPORTURILE

INDUSTRIA

Industria prelucrătoare asigură ocuparea a 34% din forţa de muncă şi 24% din PIB. Ramurile industriale tradiţionale ca producţia de textile şi oţeluri cedează locul ramurilor producătoare sau utilizatoare de tehnică de vârf. Industria construcţiilor ocupă un loc important, iar sfera serviciilor se lărgeşte oferind tot mai multe locuri de muncă.


TRANSPORTURILE
Anglia dispune de o reţea de drumuri cu înveliş rigid de 362.357 km, din care 3147 sunt numai autostrăzi. Pe drumurile publice se desfăşoară 90% din transportul de persoane şi 82% din cel de mărfuri. Reţeaua de căi ferate se întinde pe o lungime de 37440 km. Centre ale transporturilor fluviale şi maritime sunt porturi ca : Londra, Cardiff, Liverpool, New Castle, Glasgow, Belfast, Plymouth, Portsmouth, Aberdeen etc. Tunelul de sub Canalul Mânecii leagă Folkestone de portul francez Calais. El are o lungime de 49,94 km.


Aeroporturile britanice sunt utilizate annual de peste 90 milioane călători şi pe aici se vehiculează 2 milioane tone mărfuri anual.

AGRICULTURA

Agricultură se face în zona de câmpie, pe pâmânturile arabile din East Midlands (estul Angliei Centrale) şi East England (la nord de Londra) şi pe Câmpia Fen. In zonele cu climă blândă din vestul ţării se cultivă grâu, orz, cartofi şi sfeclă de zahăr.
Zootehnia este o ramura bine reprezentată ; în fermele mari din jurul oraşelor se cresc oi, vite, porci şi cai.
Forţa de muncă ocupată în agricultură atinge cam 2% din populaţia activă, având în vedere gradul înalt de mecanizare. Deficitul de produse agricole este acoperit prin importuri. O altă activitate tradiţională este pescuitul.
Zona unde se cultivă zarzavaturi este cea din jurul Belfastului.

Importurile Marii Britanii sunt în general materii prime, de obicei din fostele colonii : minereuri, bumbac, lână, produse agricole.
Ca materie primă Marea Britanie exportă petrol , cam 2/3 din producţia ei; Exporturile produselor finite reprezintă un procent însemnat : produse chimice şi petrochimce, maşini, aparatură, textile, etc.

O ramură economică importantă este turismul. Turiştii sunt atraşi de construcţiile vechi de sute de ani : Turnul Londrei, Westminster, Rochester Castle, Exeter, Salisbury, Canterbury, de muzee celebre : Muzeul Figurilor de ceară sau localităti unde s-au născut oameni celebri : poetul şi dramaturgul Shakespeare, poetul Byron, sau alţii din epoci mai îndepărtate sau mai apropiate : The Beatles, Spice Girls, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.