Marea Schisma - 1054

Trimis la data: 2002-06-24 Materia: Religie Nivel: Gimnaziu Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Octavian26 Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pe plan spiritual, ruptura dintre Roma şi Constantinopol s-a dezvoltat încet, de-a lungul unei perioade îndelungate , punctul culminant fiind excomunicarea reciprocă din anul 1054 dintre Patriarhul Mihail Cerularie şi Cardinalul Umberto de Silva Candida, legatul papal. Aceasta schisma a dus la împartirea luind astfel nastere doua Biserici separate: cea Ortodoxa cu centru la Constantinopol si cea Romano-Catolica cu centru la Vatican (Roma).

Pentru a intelege mai bine ce semnificatie a avut acest eveniment in evolutia crestinismului, trebuie sa ne intoarcem la contextul istoric al acelor vremuri,la motivele cauzatoare ale acestui important conflict.

Pe plan spiritual, ruptura dintre Roma şi Constantinopol s-a dezvoltat încet, de-a lungul unei perioade îndelungate , punctul culminant fiind excomunicarea reciprocă din anul 1054 dintre Patriarhul Mihail Cerularie şi Cardinalul Umberto de Silva Candida, legatul papal. Aceasta schisma a dus la împartirea luind astfel nastere doua Biserici separate: cea Ortodoxa cu centru la Constantinopol si cea Romano-Catolica cu centru la Vatican (Roma).

Exista in practicile bisericesti un principiu in baza caruia erau luate, intr-un mod colegial, toate hotararile cu privire la invataturile si practicile fundamentale ale Bisericii, principiul ce poate fi numit sinodal sau colegial. Acest fel de a lua hotarari importante, printr-un sinod la care toti episcopii participau cu drepturi egale, contribuie la unitatea bisericii si la pastrarea intacta a dogmelor crestine.

Dar acelasi principiu biblic al sinod-ului a fost încalcat de Papa de la Roma. Episcopul Romei a ridicat pretentii nejustificate cu privire la dreptul lui de a hotarî singur în toate chestiunile legate de viata si învatatura Bisericii. Înainte de Marea Schisma de la anul 1054, episcopii din rasarit au cerut convocarea unor sinoade care sa rezolve, ca si în trecut, anumite diferente care au aparut în Biserica.

Dar Papa, sub influenta politica a regilor franci, care doreau sa fie acceptati ca urmasi ai Imperiului Roman, a refuzat modul biblic de a rezolva problemele si a vrut sa introduca un principiu monarhic, ne-biblic. În aceste conditii se poate corect afirma ca Papa a fost acela care s-a rupt de partasia celorlalti episcopi si a creat un nou stil de biserica, ne-acceptat pâna atunci.

Printre episcopii care aveau proeminenta în acea vreme erau cei din Constantinopol, Antiohia si Alexandria. Papa i-a nesocotit pe toti acestia si implicit a rupt unitatea Bisericii. Ulterior, în afara acelei unitati si partasii, Biserica Catolica a alunecat catre alte erori,bine cunoscute de toti.

Spre a-si justifica pretentia la rolul de conducatori în lumea crestina papii s-au servit de asa zisa Danie a împaratului roman Constantin cel Mare, care a fost primul împarat roman ce s-a convertit la crestinism. Drept recunostinta pentru ca Papa Silvestru l-ar fi vindecat de lepra, ar fi acordat printr-un document scris în anul 315 dreptul de domnie a Papei Silvestru si a urmatorilor papi asupra Romei, Italiei si provinciilor romane din estul bazinului mediteranean.

Dania ar fi recunoscut totodata si primatul spiritual al Sfântului Scaun asupra tuturor bisericilor lumii.Aceasta Danie a lui Constantin cel Mare a fost mentionata însa pentru prima data în sec. 9 si a constituit o arma redutabila în cadrul disputelor aprinse pentru întâietate dintre biserica de vest ( Roma) si cea de est ( Constantinopol) .

Controversa a culminat cu Marea Schisma din anul 1054, dupa care cele doua mari biserici s-au despartit definitiv. Multi papi s-au bazat pe acel act, a carei autencitate nu a fost pusa la îndoiala timp de peste 600 ani. Insa, o somitate istorica a vremii(prin 1400), a observat pentru prima data ca Donatio Constantini nu a fost amintit niciodata în lucrarile istorice ale episcopului Eusebius, contemporanul si biograful împaratului Constantin cel Mare;cercetarile ulterioare confirmand faptul ca Donatio Constantini este un fals istoric, întocmit probabil în jurul anului 760 spre a sustine primatul papal.


Pe de alta parte, datorită creşterii importanţei Constantinopolului ca noua capitală a Imperiului, a crescut şi importanţa Bisericii de aici. Primului Conciliu de la Constantinopol (381), stabilea că Episcopul acestui oraş "va fi primul în onoare după Episcopul Romei, deoarece Constantinopolul este Noua Romă". Astfel, Biserica de aici îşi însuşea o poziţie mai înaltă decât Patriarhiile vechi ale Alexandriei şi Antiohiei.

În controversatul canon 28, Conciliul de la Calcedon (451) recunoştea expansiunea graniţelor şi a autorităţii Patriarhiei Constantinopolului peste Episcopii Eparhiilor "printre barbari", sintagmă interpretată variat ca referindu-se la ariile din afara Imperiului Bizantin sau la ne-greci. Oricare ar fi adevărul, pentru aproape 1.000 de ani, Patriarhia Constantinopolului a condus peste întreaga Biserică a Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin), iar activitatea sa misionară a dus credinţa creştină, în forma ei bizantină, multor popoare aflate la nordul graniţelor Imperiului.

Catedrala din Constantantinopol, Hagia Sophia (Sfânta Înţelepciune), a fost centrul vieţii religioase pentru lumea creştină răsăriteană. Una din diferentele dogmatice importante care au aparut între Apus si Rasarit a fost o clauza adaugata la Crez în Apus, asa numita Filioque.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.