Marea despartire de Mark Galli

Trimis la data: 2013-12-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 8.45 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Timp de secole, crestinii din apus si cei din rasarit au trait separati unii de altii. La un moment dat insa, catolicii i-au agresat pe ortodocsi. Intr-o dupa-amiaza de vara a anului 1054, cardinalul Humbert insotit de alti doi trimisi ai Papei de la Roma a intrat in marea biserica a Sfintei Intelepciuni (Hagia Sofia), din Constantinopol, chiar in timp ce slujba era pe cale sa inceapa. Acestia s-au indreptat catre sanctuar, au asezat pe altar un document papal sigilat numit "bula papala"-, dupa care s-au indreptat catre iesire.
Bula papala" il declara pe patriarhul Constantinopolului si pe cei afiliati lui, excomunicati din biserica, nemaifiindu-le permis sa primeasca harul lui Dumnezeu prin pocainta.
Cardinalul a iesit pe usa vestica, si-a scuturat praful de pe picioare si a spus: "Domnul sa priveasca si sa judece." Un diacon, intuind continutul bulei papale, a alergat nelinistit dupa Humbert, implorandu-l sa o i-a inapoi. Humbert l-a refuzat, iar diaconul a scapat documentul pe strada.

Deseori, aceasta intamplare este prezentata ca fiind momentul esential in marea schisma dintre Estul Ortodox si Vestul Latin. Totusi, acest incident, este doar unul dintre multe altele care au avut loc pana la marea schisma evenimentele sangeroase din 1204 asezand sigiliul peste o despartire care dainuie pana in prezent.
Cauzele schismei sunt complexe, iar ele ne arata nu doar particularitatile a ceea ce noi numim astazi Biserica Ortodoxa Rasariteana, ci si modul in care ortodocsii inteleg acest capitol al istoriei crestine.

Realitatile geo-politice
Pe timpul apostolilor, Imperiul Roman constituia o unitate politica si culturala interdependenta. Imperiul incorporase o diversitate de grupuri etnice care vorbeau o la fel de mare varietate de limbi si dialecte. Si totusi, toti erau guvernati de acelasi imparat si formau marea civilizatie greco-romana. Atat greaca, cat si latina erau intelese aproape oriunde, latina fiind limba oficiala a Imperiului.
La sfarsitul anilor 200, imperiul era unit teoretic, dar in realitate era divizat in doua parti, una vestica si una estica, fiecare parte avand imparatul sau.

Insusi Constantin, infiintase o a doua capitala imperiala, in Est, la Constantinopol, aa�ZzNoua Romaaa�Z. Mai tarziu, au venit invaziile germanice din secolul al xv-lea, iar Vestul a fost impartit intre goti, lombarzi, franci, vandali si alte triburi germanice. Bizantinii din rasarit inca mai privesc Imperiul Roman ca fiind universal, in timp ce, de fapt, impartirea politica intre rasaritul grec si apusul latin este permanenta. Apoi avarii si slavii au ocupat Peninsula Balcanica. aa�ZzIllyricumaa�Z, care trebuia sa serveasca drept punte intre Bizant si Vest, a devenit o bariera. Odata cu cresterea Islamului in anii 600, Mediterana a trecut sub control arab.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.