Marea revolutie franceza

Trimis la data: 2002-06-30
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.90 / 10
Downloads: 6308
Autor: Ilona76
Dimensiune: 11kb
Voturi: 448
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In 1789 Franta era cea mai puternica tara din Europa. Aceasta pozitie o ocupa deja de 150 de ani, datorita pamantului ei fertil, numarului mare al populatiei si resurselor naturale bogate. Industria si comertul au cunoscut o crestere rapida in secolul al XVIII-lea.S-a format o burghezime puternica si au inflorit artele si stiintele. Dar dezvoltarea si bunastarea franceza avea la baza un fond nesigur.
Societatea franceza era din mai multe puncte de vedere feudala. Dezvoltarea economica era incetinita de multitudinea obiceiurilor regionale,legi si restrictii.Privilegiile feudale si-au pus amprenta pe viata rurala.De exemplu,taranii erau obligati sa macine cereale in moara mosierului,bineinteles la pretul stabilit de acesta ,sau erau obligati sa lucreze pe gratis la intretinerea drumurilor locale. Nobilimea se comporta ca o casta distincta si superioara-ea domina toate domeniile sociale si politice si impreuna cu clerul alcatuiau primele doua stari(circa 400000 membri).

Scutirea sa de impozite a intensificat ura fata de ea,deoarece povara platilor apasa doar pe umerii burghezimii(2 milioane de oameni) si a taranimii si a oamenilor de rand(20 milioane de oameni) care alcatuiau impreuna “Starea a treia”(25 de milioane de oameni).Aceasta Adunare a Starilor Generale fusese convocata de regele Ludovic al XVI-lea(1774-1792) in 1788 desi nu mai avusese loc de 175 de ani(1614) datorita faptului ca falimenul statului era iminent .

Regele a deschis la 5 mai 1789,in Palatul Prezidential din Versailles, lucrarile Adunarii Starilor Generale .Dupa sase saptamani de dezbateri sterile,deputatii “starii a treia”,considerand ca reprezinta 96% din natiune,se declara,la 17 iunie,Adunare Nationala.La 9 iulie,Adunarea Nationala se transforma in Adunare Nationala Constituanta.In acelasi timp, la vestea demiterii unui ministru popular si de teama atacului armatei,parizienii au inceput sa se aprovizioneze cu armament.Au aflat ca in temuta Bastilie se inmagazinase o cantitate mare de armament si munitie.Populatia orasului a luat cu asalt cladirea si printr-o lupta scurta dar sangeroasa au ocupat-o,macelarind aparatorii ei.Desi in penitenciar nu mai era nici un detinut,fortificatia a fost simbolul tiraniei regesti, astfel caderea Bastiliei din 14 iulie 1789 a devenit sarbatoarea nationala a Frantei.

Entuziasmul pentru dominatia majoritatii si schimbarile politice ajunsesera la apogeu.Regele Ludovic si-a dat seama ca nu poate conta pe loialitatea trupelor sale,astfel ca s-a prefacut ca accepta forma de guvernamant a monarhiei constitutionale si a fost nevoit sa colaboreze. In timp ce Adunarea Nationala s-a ocupat de realizarea noii oranduiri sociale,evenimentele de la tara au accelerat procesul de schimbare. Printre taranii francezi s-au vehiculat vesti ingrozitoare.Datorita starii generale de panica si nesiguranta,a tulburarilor numeroase,aceasta perioada s-a numit “Marea Teama”.

Sub presiunea maselor orasenesti si taranesti,Adunarea Constituanta a decretat in 4 august 1789,desfiintarea privilegiilor feudale.La baza oraganizarii sociale au fost puse principii noi,sintetizate in Declaratia drepturilor omului si cetateanului(26 august 1789).Primul ei articol prevedea ca “toti oamenii se nasc si raman liberi si egali in drepturi”.Ea arata ca scopul oricarei societati este asigurarea drepturilor naturale si imprescriptibile ale omului,care sunt libertatea,proprietatea si rezistenta la opresiune.Declaratia a constituit un act de mare insemnatate in procesul instaurarii societatii burgheze in Franta.Inspirata de ideile filozofilor din secolul “luminilor”,ea va exercita o influenta deosebita asupra miscarii revolutionare din alte tari.

Revolutia si-a atins obiectivele principale pana in anul 1791,dar evenimentele cele mai socante abia aveau sa inceapa. Dupa caderea Bastiliei,o parte din nobilimea ce se opunea noilor schimbari a imigrat si influenta sa a intarit antipatia domnitorilor europeni fata de revolutie.Celelalte curti europene s-au temut ca urmand exemplul francez,principiile revolutionare s-ar putea raspandi si printre supusii lor.Asadar,intr-un mod firesc,ei se gandeau cu compasiune la situatia lui Ludovic al XVI-lea.Sentimentele reale ale lui Ludovic fata de revolutie s-au demascat cand a incercat sa fuga in strainatate cu familia sa.Au fost prinsi la Varennes(21 iunie 1791)si escortati inapoi la Paris.

Prin fapta sa a ingropat definitiv sansele unei monarhii constitutionale. Din acest moment desfasurarea evenimentelor s-a accelerat.In aprilie 1792 a izbucnit razboiul cu Austria si Prusia.La 10 august 1792,masele pariziene au luat cu asalt palatul regal Tuileries si au intemnitat regele, fapt ce a dus la inlaturarea monarhiei. La vestea victoriilor obtinute de inamici a izbucnit o panica imensa in Paris.In cautarea unor tradatori potentiali s-au napustit asupra penitenciarelor si au executat multi prizonieri.Fanatismul si suspiciunea amplificata de amenintarea straina au creat o atmosfera tensionata in care oricand se putea starni ura multimii impotriva “tradatorilor”.

Capetele au cazut pe rand sub noul instrument de executie,ghilotina. Pericolul extern a fost indepartat pentru un timp ca urmare a victoriei de la Valmy(20 septembrie 1792),cand francezii au reusit sa invinga armata prusaca.Victoria avea o semnificatie importanta-Franta a demonstrat ca este in continuare o forta militara puternica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.