Maree

Trimis la data: 2006-01-22
Materia: Fizica
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 2851
Autor: Simona
Dimensiune: 14kb
Voturi: 270
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Apa mării este atrasă de un corp cosmic . Ea se ridică mai uşor decât uscatul , moleculele apei având o coeziune mai mică .Periodicitatea mareelor indică o legătură cu un corp cosmic care are o mişcare lunară . Acest corp este Luna , cu mişcarea sa de revoluţie în jurul Pământului în timp de o lună . Ea este aceea care trece la meridian , cu o întârziere de 50 de minute de la o zi la alta . Rezultă în mod logic că Luna este corpul ceresc care atrage apa oceanului , provocând fluxul .
Observaţiile de mai sus au permis să se dea mareelor o explicaţie ştiinţifică :Apa mării este atrasă de un corp cosmic . Ea se ridică mai uşor decât uscatul , moleculele apei având o coeziune mai mică .Periodicitatea mareelor indică o legătură cu un corp cosmic care are o mişcare lunară .

Acest corp este Luna , cu mişcarea sa de revoluţie în jurul Pământului în timp de o lună . Ea este aceea care trece la meridian , cu o întârziere de 50 de minute de la o zi la alta . Rezultă în mod logic că Luna este corpul ceresc care atrage apa oceanului , provocând fluxul .

Explicaţia aceasta nu este însă completă . Ea nu poate justifica de ce se produc două maree de zi şi de ce fluxul îşi schimbă intensitatea de la o zi la alta , ajungând la două maxime pe lună .

Adevărata explicaţie a fost dată de marele fizician Isaac Newton , descoperitorul legii gravitaţiei universale : mareele sunt provocate de atracţia comună a Lunii şi a Soarelui . Ele înfrâng , într – o oarecare măsură , atracţia permanentă pe care o exercită Pământul asupra apei şi provoacă fluxul , atrăgând apa oceanelor şi a mărilor .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.