Marie Curie

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Mihaela Dimensiune: 204kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Marie Curie
Maria Sklodowska (Marie Curie de mai târziu) , s-a născut la 7 noiembrie 1867, la Varşovia. Pe atunci Polonia era dezmembrată, împărţita de trei imperii: Germania, Rusia si Austria. Tatăl, Wladyslaw Sklodowski, era profesor de matematicã si de fizicã, iar mama, directoare unui mic pension de fete.

Marie Curie
1. Greutăţile copilăriei şi adolescenţei
Aceste perioade din viata Mariei (alintata Mania) au fost pline de tristeţe. Mama sa avea sa moara de tuberculoză în   1878, pe când copila avea doar 10 ani.  Copilăria ei si a fraţilor ei avea sa fie nelipsită de nesfârşite griji materiale. Amprenta  cea mai puternică a fost lăsata din  cauza asupririi naţionale, la scoli nepermiţându-se predarea limbii poloneze.

Marie Curie
In 1883, Marie îşi termina studiile secundare, obţinând medalie de aur, dar nu are posibilitatea sa se înscrie la   universitate. Din 1884 până în 1891 va lucra ca guvernanta şi învăţătoare în diverse familii de boieraşi din provincie. În 1886, aflată în  localitatea Szczuki, Manie are ocazia de a aplica ideile sale progresiste, creând în secret un curs de limba poloneză  pentru copiii  analfabeţi ai ţăranilor.La 19 ani va fi cuprinsă în mrejele iubirii, dorind a se căsători cu tânărul Casimir, fiul cel mare al familiei unde lucra ca  guvernanta. Părinţii lui Casimir plini de prejudecăţi se opun, dorind pentru fiul lor “o partida bogata”.

Marie Curie
Deşi Mania era deosebită de celelalte fete, ştia să danseze minunat, să joace şah, să vâslească, sa patineze, crea versuri cu aceeaşi uşurinţă cu   care călărea, era spirituala si bine crescuta, tânărul nu da dovada de caracter, se teme de părinţi şi îşi mărturiseşte ezitările. Cu toate acestea, Mania nu renunţă la slujba bine plătita din casa familiei lui Casimir, întru-cât o întreţinea pe sora sa,  Bronia, la Facultatea de Medicina din Paris si economisea pentru propriile studii.

Marie Curie
2. Împlinirea visului
Studiile universitare în Polonia erau interzise fetelor de către biserica catolica, iar ţarismul îngrădea orice manifestare de   ordin naţional. Visul Maniei era sa fie studenta la Sorbona.        În toamna anului 1891 se deschide un nou capitol din viaţa Mariei Sklodowska. După ani de munca, reuşeşte, la 24 de ani  să-şi cumpere un bilet de tren Varşovia – Paris, călătorind într-un vagon de clasa a patra, ghemuită pe un scaun pliant luat de  acasă.  

Marie Curie
Cu teama, dar şi plină de speranţă, tânăra se îndreaptă spre metropola civilizaţiei, Parisul, de unde Bronia o chema cu  insistentă la studii. Cursurile se deschid la 3 noiembrie 1891 pentru Mania, devenită acum Marie Sklodowska. Se va afla întotdeauna la   cursul de fizică. O perioada de timp o va dedica acoperirii golurilor în limba franceză, matematică şi fizică. Ca profesori îi va  avea pe Gabriel Lippman, fizician laureat al premiului Nobel, pe Perrin, de asemenea laureat al premiului Nobel  pentru fizica   şi pe celebrul matematician Appell.

Marie Curie
Marie se va muta în cartierul latin, fiind nevoita sa trăiască cu 3 franci pe zi, nu de puţine ori leşinând din pricina subnutriţiei.  Cu răbdare, îşi atinge scopurile: în 1893 este admisa prima la “ licenţa în ştiinţe fizice”, iar în 1894, a doua la “ licenţa în ştiinţe matematice”. În 1893, rămasa fără nici o posibilitate financiara, va fi ajutata de o compatrioata, Dydynska, va obţine “Bursa   Alexandrowitch “, destinata studenţilor merituoşi care studiază în străinătate. Câţiva ani mai târziu va înapoia suma secretarului   Fundaţiei Alexandrowitch, cu totul surprins de această restituire fără precedent. Datorita bursei va putea scăpa de griji   cincisprezece luni.  

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.