Marile puteri si spatiul romanesc in secolele XV-XVI

Trimis la data: 2010-08-22
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.09 / 10
Downloads: 97
Autor: Lexi Andrean
Dimensiune: 27kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In primul rand, este vorba de o presupusa expeditie a vizirului Mahmud Pasa impotriva Tarii Romanesti, pe care doua izvoare italiene o plaseaza in anul 1458 , dar, de fapt, la mijloc este o eroare de cronologie , ceea ce exclude ipoteza unei ciocniri intre Vlad Tepes si otomani anterioara iernii din 1461-1462.In al doilea rand, incetarea platii tributului de 10 000 de ducati anual , nu a avut, dupa opinia noastra semnificatia unei rupturi imediate si ireparabile cu Poarta asa cum se considera intr-o serie de lucrari mai mult sau mai putin recente .
Ce a facut insa el pana in 1462? In 1458 cuceresete o parte insemnata din Moreea , in 1459, deci anul in care Vlad Tepes inceteaza plata tributului, Mehmet II cucereste Semendria si tot ceea ce ramasese din statul sarb , in 1460 desavarseste cucerirea Moreeii , iar in 1461 cucereste Sinope si Trapezunt , ultimele ramasite ale Imperiului bizantin. Dupa parerea noastra, sultanul si dregatorii Portii nu au interpretat neplata tributului ca un act de ostilitate si nici Vlad Tepes nu avea vreun interes sa provoace deliberat pe turci intr-un moment in care se afla in conflict deschis cu sasii din sudul Transilvaniei si cu regele Ungariei, Matia Corvin , care sprijineau pretendenti la domnie si grupari boieresti ostile.

Prin acest conflict, determinat si de importante aspecte economice , dar dominat, in primul rand, de cauze politice , Vlad Tepes urmarea realizarea a doua obiective absolut necesare pentru a putea lupta cu succes impotriva Portii: consolidarea interna a statului si a institutiei domniei si afirmarea pozitiei independente, de facto, a Tarii Romanesti in fata pretentiilor de suzeranitate ale regalitatii maghiare. Ambele obiective au fost realizate prin tratatul incheiat cu Brasovul in jurul datei de 1 octombrie 1460 .

Reconcilierea din 1460 intre Vlad Tepes si sasi a restituit, neindoielnic, acestora libertatea comerciala in Tara Romaneasc ; suprimata in timpul conflictului . De asemenea, reconcilierea s-a produs in cadrul revenirii lui Vlad Tepes la alianta cu Ungaria, la pregatirea actiunii antiotomane, care a ramas, tot timpul, directia dominanta a politicii externe a domnului roman.

In al treilea rand, dupa opinia noastra, turcii incep sa arate neincredere si ostilitate fata de Vlad Tepes abia in 1461, in timpul sau imediat dupa incheierea expeditiei impotriva Trapezuntului si, in aceasta situatie, nemai avand de ales, domnul se hotaraste sa treaca deschis la actiune impotriva lor in iarna dintre 1461 si 1462 . El se considera destul de consolidat pe plan intern, isi dadea seama ca o confruntare cu Poarta devenise inevitabila, mai ales dupa incercarea nereusita de capturare a sa de la Giurgiu, si conta si pe un eventual sprijin extern care putea veni fie de la inamicii orientali ai Imperiul otoman,

fie de la Matia Crovin, fie de la Venetia, deoarece momentul formarii unei coalitii antiotomane care sa-i includa pe toti acestia parea foarte apropiat, in ciuda esecului Congresului de la Mantova din 1459, la care papa Pius II (1458-1464) sperase sa puna pe picioare o mare liga antiotomana, cu o larga participare a puterilor crestine . Aici se hotarase, printre altele, ca armata crestina sa fie condusa de ducele Milanului, Francesco Sforza, si de ducele Burgundiei, Filip cel Bun , dar hotararea nu va avea nici un fel de urmare.

Cronicarul contemporan Laonic Chalcocondil arata ca Vlad Tepes nu a declansat lupta antiotomana decat atunci cand i s-a parut ca situatia Daciei este sigura si acest lucru s-a intamplat dupa campania sultanului impotriva Trapezuntului, in iarna dintre 1461 si 1462 . Dar sa vedem care au fost elementele care au dus la aceasta ruptura si la marea confruntare din 1462.

In a doua jumatate a anului 1460, Vlad Tepes a restabilit legaturile de buna vecinatate cu sasii din sudul Transilvaniei, asa cum am aratat mai sus, si a incheiat un tratat secret cu Matia Crovin , care prevedea printre altele, si casatoria sa cu o ruda a acestuia . Tot in acest an, a trecut pe Dunare, spre Ungaria, o solie a principilor orientali din Georgia, Mingrelia, Guria, Trapezunt si a lui Uzun Hasan, stapanul turcoman al Persiei, care se pregateau sa atace Imperiul otoman si cautau aliati in Europa.

Ei erau insotiti de calugarul Lodovico da Bologna - legat al papei in Georgia - si au purtat discutii in Ungaria , la imparatul Frederic III , la Venetia, unde au fost primiti cu mare respect si politete , apoi la Florenta, la Roma si la Filip cel Bun, ducele Burgundiei, considerat ca posibil conducator al coalitiei europene antiotomane . Dar rezultatul acestui adevarat turneu european al solilor orientali a fost nul. Fapt este ca actiunile din 1458-1461 ale coalitiei orientale de sub conducerea statului turcoman al lui Uzun Hasan, din care faceau parte Trapezuntul, Armenia, Georgia si Sinope, au dus la realizarea unor campanii antiotomane in nordul Anatoliei, in 1459 si 1460. Acest lucru era cunoscut de Vlad Tepes, ceea ce ne poate face sa credem ca si el a purtat tratative cu solii orientali in 1460, atunci cand ei calatoreau pe Dunare.

Desi nu exista nici o dovada in acest sens, este putin probabil ca domnul Tarii Romanesti, care se pregatea de razboi cu turcii, sa nu fi profitat de prezenta solilor coalitiei orientale, care deja exista si actiona impotriva Imperiului otoman, indreptandu-se, in acelasi timp, spre Europa Centrala si Occidentala, unde sperau sa realizeze o coalitie antiotomana asemanatoare. In acest fel, Vlad Tepes spera sa primeasca ajutoare importante si din Orient si din Occident, iar actiunea sa antiotomana, simultana cu a celorlalte doua coalitii, sa fie incununata de succes.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.