Marile teme ale creatiei argheziene

Trimis la data: 2010-08-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Milena Oprea
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Incepand cu Lovinescu si Cioculescu, critica literara a incercat sa distinga in opera lui Arghezi teme fundamentale tinand cont de faptul ca multa vreme poetul a fost un creator controversat. Vasta sa opera cuprinde toate marile teme fundamentale ale poeziei interbelice si ale liricii in general.Arghezi nu si-a exprimat conceptia artistica, atitudinea fata de arta o singura data. De-a lungul intregii sale creatii toate schimbarile sufletesti si emotionale, experientele artistice acumulate, cat si cele sociale au facut obiectul unor poeme ce exprima din etapa in etapa conceptia despre poezie a lui Arghezi: "Testament", "Ex libris", "Ruga de seara", "Dacica" etc.
Psalmii", nu doar cei din primul volum, ci si cei presarati in opera sa, ce surprind aceeasi problematica: framantarea poetului intre da si nu, intre credinta si tagada. Majoritatea exprima dorinta poetului de a dobandi o certitudine in ce priveste divinitatea ("Psalmi", "Nehotarare").poezia existentiala: Arghezi isi exprima atitudinea fata de viata si moarte. Pentru ca temperamentul sau artistic e unul vulcanic, poemele au inregistrat treptat modificari fundamentale in ce priveste sentimentul de impacare cu destinul:

"Intre doua nopti", "Arheologie", "Niciodata toamna", "Duhovniceasca", "De-a v-ati ascuns", "De ce-as fi trist".d) poezia sociogonica: Conceptia despre Creatie, nasterea universului, este cel mai bine exprimata intr-un amplu poem ce poate fi considerat volumul "Cantare omului" (1956). Poetul urmareste evolutia celei mai de pret comori a divinitatii - omul: desprinderea din animalitate, deprinderea graiului si a gesturilor rationale, dezvoltarea ratiunii, spiritului si sensibilitatii: "Umbra", "Nascocitorul", "Dar ochii tai", "Cel ce gandeste singur".

II Poezia sociala. Se pot constata doua atitudini distincte carora le corespund doua cicluri fundamentale de poeme.a) mergand pe urmele lui Cosbuc si Goga, Arghezi inalta un imn taranului roman, cel care duce tara pe umeri, dispretuit si umilit. Taranii reprezinta categoria sociala esentiala si din ei se revendica intregul nostru popor: "Belsug", "Intoarcerea la brazda", "Mama Tara", "Bade Ioane".
b) in 1931 apare volumul "Flori de mucigai" ce a starnit mari controverse.

Volumul pleaca de la experienta directa a inchisorii. Aici poetul descopera o alta realitate, cea a lumii damnatilor cu toata frumusetea ei interioara. Eroii acestui volum sunt acum in afara societatii, dar care pastreaza in suflet o puritate deosebita, care in lumea de dincolo de zidurile inchisorii nu o mai gasim. In afara de personajul colectiv (ciclul nesfarsit al condamnatilor),

Arghezi realizeaza si cateva portrete de exceptie unele dintre ele atragandu-i acuzatia de vulgaritate: "Hotii", "Ion Ion", "Tinca", "Rada" etc.c) tot in marea tema a poeziei sociale se integreaza si poemul "1907" ce surprinde in imagini apocaliptice tragedia rascoalei din acest an. Volumul "1907 - Peizaje" reprezinta un strigat de revolta, o declaratie de credinta fata de taranul roman.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.