Marimea de graunte

Trimis la data: 2013-08-29
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 8.72 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Grauntii, subgrauntii sau celulele de dislocatii si structura dislocatiilor din materialele cristaline pot fi observate in microfotografiile obtinute prin microscopia electronica de transmisie(TEM). Aceste observatii furnizeaza detalii la nivelul micronilor si submicronilor. Proprietatile medii ale microstructurii, in special pe o scala cuprinsa intre cateva sute de microni si cativa milimetri, cum ar fi distributiile dupa dimensiune ale cristalitelor [1-3] sau proprietatile specifice ale dislocatiilor, ca tensiunile interne la distanta mare [4-7], densitatile de dislocatii [8-10], parametrii de aranjare [11-12] sau fluctuatiile statistice [13-15] se determina mai bine prin analiza profilului liniei de difractie.
Liniile de difractie se largesc cand dimensiunile cristalitelor sunt mici sau materialul contine defecte de retea. Dependenta dinte ordinul de difractie si cele doua efecte este diferita, fiind posibila separarea lor. Cele doua metode clasice pentru aceasta sunt procedurile:
(i) Williamson-Hall [17] si
(ii) Warren-Averbach [18].

Prima se bazeaza pe largimile la semiinaltime (FWHM) sau pe largimile integrale in timp ce a doua se bazeaza pe coeficientii Fourier ai profilului liniei de difractie. Ambele metode furnizeaza parametrii dimensiunilor aparente ale domeniilor de imprastiere coerenta si valori ale deformatiei medii patratice. Anizotropia de deformare [19] si uneori anizotropia datorata formei [20] fac evaluarea complicata. Anizotropia de deformare inseamna ca nici largimea si nici coeficientii Fourier ai profilelor liniilor de difractie nu sunt functii monotone de unghiul de difractie sau de functia g, unde g este valoarea absoluta a vectorului de difractie [18-27].

O alta dificultate apare datorita faptului ca deformatia medie patratica , nu este niciodata o constanta, nici o functie de L sau de g, unde L reprezinta lungimea Fourier [2,5-16,18,21-24]. Pentru a separa largimea datorata deformarii de cea datorata dimensiunii, anizotropia de deformare trebuie tratata adecvat. Doua modele diferite au fost dezvoltate pana in prezent:

(i)modelul fenomenologic bazat pe anizotropia elastica a cristalelor [27] si (ii)modelul dislocatiei [22] bazat pe deformatia medie patratica a cristalelor dislocate [8,9,11,12].Ultimul tine cont de faptul ca efectul dislocatiilor asupra largimii datorata deformarii depinde de orientarile relative a liniei si vectorilor Burgers ai dislocatiilor si de vectorul de difractie, in mod similar cu efectul de contrast al dislocatiilor in microscopia electronica.

Contrastul anizotropic poate fi o insumare a factorilor de contrast, C, care pot fi calculati numeric cu ajutorul cristalografiei dislocatiilor si a constantelor elastice ale cristalului [11,21-24,28]. Folosind factorii medii de contrast, au fost sugerate procedurile Wiliamson-Hall modificata si Warren-Averbach modificata [22], care permit (i)determinarea unor valori medii diferite ale dimensiunii cristalitelor,
(ii)densitatea si
(iii)raza efectiva dislocatiilor [22,29].

O metoda a fost recent dezvoltata pentru a determina (a) distributia dupa dimensiune a cristalitelor si structura dislocatiei in termeni de (b) densitate, (c) parametru de aranjare si (d) tipul dislocatiilor [29,30]. In acest articol analiza profilului liniei de difractie este prezentata pe scurt si folosita pentru a caracteriza distributia dupa dimensiune a cristalitelor si structura dislocatiei in graunti de dimensiuni submicronice de cupru si titan.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.