Marimi fizice

Trimis la data: 2003-02-10 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 6951
Autor: Vladutz Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru determinare unor constante fizice ale unor elemente de circuit , de exemplu rezistenţa electrică a unui rezistor sau pentru determinarea variaţiei unei mărimi fizice de exemplu intensitatea curentului electric printr-un rezistor în funcţie de tensiunea aplicată pe rezistor ,se realizează în laborator diferite montaje electrice .Principalele instrumente de măsură utilizate sunt ampermetrul pentru măsurarea intensităţii curentului electric şi voltmetrul pentru măsurarea tensiunii electrice .

Aşa cum am arătat ,ampermetrul se conectează în serie cu elementul respectiv (rezistorul) ,iar voltmetrul se conectează în derivaţie cu acel element .Odată introduse în montajul electric atît ampermetrul cît şi voltmetrul devin elemente ale montajului respectiv. Prin introducerea instrumentelor de masură în montaj ,acesta se modifică din punct de vedere electric .

În mod tacit ,pînă acum, am considerat atît ampermetrul cît şi voltmetrul ca elemente ideale ,elemente care nu modifică starea electrică a sistemului prin introducerea lor în montaj. Pentru ca să se realizeze această condiţie ,ampermetrul trebuie să aibă rezistenţa electrică nulă iar voltmetrul trebuie să aibă o rezistenţă electrică enorm de mare, teoretic infinită.

Instrumentele reale nu pot îndeplini această condiţie .Fiecare instrument de măsură se apropie de condiţia ideală dacă sunt folosite pentru anumite intervale de valori. Ampermetrul real are rezistenţa electrică (RA) diferită de zero , dar mult mai mica decît rezistenţa electrică (R) a rezistorului cu care se înseriază (RA >R).

Pentru a îndeplini aceste condiţii instrumentele de măsură se utilizează pentru anumite domenii de valori măsurate. Aceste domenii sunt indicate de scala instrumentului respectiv . În montajul respectiv trebuie sa folosim un instrument corespunzător .De exemplu dacă intensitatea curentului care trebuie determinată este de ordinul cîtorva amperi se utilizează un ampermetru cu scala 0-10 A. De asemenea dacă estimăm că tensiunea măsurată este de ordinul volţilor utilizăm un voltmetru cu scala 0-12 V. Aceste restricţii au consecinţe practic nedorite ,conducînd la necesitatea de a dispune de o mare varietate de instrumente de măsură .

Utilizarea ampermetrului

Deoarece măsurările presupun determinarea unor intensităţi necunoscute ,la introducerea ampermetrului în circuit se alege la început domeniul cel mai mare posibil .Dacă acul ampermetrului a deviat foarte puţin se poate folosi o altă bornă inferioară ,fără a deteriora aparatul ,astfel încît citirea să fie cît mai exactă . Valoarea maximă a diviziunilor cadranului coincide cu valoarea intensităţii curentului la care ampermetrul a fost conectat în circuit .De exemplu dacă acul ampermetrului s-a oprit în dreptul diviziunii 80, atunci I=580/100 =4A

Şuntul ampermetrului

Să considerăm un ampermetru cu rezistenţă electrică proprie RA care poate măsura curenţii cu intensitatea maximă , Im .Pentru a mări domeniul de utilizare de n ori , pentru a-l putea utiliza la măsurarea unor curenţi electrici cu intensitatea maximă I ,n=I/Im ,se conectează în paralel cu ampermetrul uni rezistor senumit şunt ,cu rezistenţa electrică RS .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.