Marin Preda

Trimis la data: 2010-03-15
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_D
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
- A trait 58 de ani dar s-a consacrat ca important scriitor postbelic. Nascut in 5 august 1922-1980 - Silistea Gumesti , intr-o fam numeroasa , fam lui Tudor Calarasu si Joita Preda , membrii familiei devin modele pt pers din Morometii.
- Tudor provenea dintr-o familie cu 3 baieti : Tudor , Ilie , Ion , model Nila , Paraschiv , Achim
- Joita avea 2 fete din prima casatorie : (Mita- Tita , Maria - Alboaica )
- Florea Ghe e invatatorul din sat ( ilustrat de personajul din Calul)

Referate similare:

- Lucreaza la ziarul Timpul ca si corector , apoi la ziarul Evenim Zilei ca dir de redactie ;
- Debuteaza in ian 1942 cu pov Nu spuneti adevarul >> , publicata in gazeta Tineretea >>. In anii urmatori publica peste 12 pov pana in '45 in gazetele si revistele vremii , printre care : Calul , Salcamul , Parlitul ;

- In '45 isi face stagiul militar , experienta contrasa in povestiri ca Albastra zare a mortii , Indrazneala , Soldatul cel mititel ;
- In ' 48 are loc si debutul editorial : Intalnirea din pamanturi ce cuprinde doar 8 povestiri si nuvele in editia princeps . In final este nuvela Dimineata de iarna , ce anunta Morometii.
- Ana Rosculet - o nuvela acuzata de naturalism si publicata anul urmator.

In anii urmatori Preda lucreaza la Morometii , terminat in 54 si publicat in 55.Intre timp a publicat o nuvela dogmatica Desfasurarea >> in 1952. Dupa 55 scrie doar romane publicate la intervalle :isipitorii -1962 de inspiratie urbana , in mare parte esuat pentru ca el a publicat o prima editie de 800pag si apoi ajunge la un alt nr de pagini cu tema suferintei si a prieteniei .In 67 publica Morometii 2 - simte nevoia de a da o replica postbelica ; in 68 - Intrusul - cu actiunea in actualitatea unui santier din per proletculista cu un personaj ce apartine tipologiei inadaptatului - Calin.

In 72 publica un roman prin care se urmareste evolutia lui Ilie Moromete , personaj central in Marele insinguratic >>Tema este aceea a insingurarii si a ratarii iubirii.In 79 Preda publica primul si ultimul sau roman despre razboi cu titlul Delirul personaj central fiind un nepot a lui Moromete , Stefan al lui Parizianu , o tetralogie rom. In care vroia sa includa si Morometii : 1-Morometii 1 ; 2 - Delirul 1 ;3 - Delirul 2 ; 4- Morometii 2

Ultimul roman e publicat in anul mortii : Cel mai iubit dintre pamanteni - actiunea se petrece cu un personaj filosofic - Victor Petrini.Preda si-a incercat si talentul in dramaturgie , publica in 68 drama Martin Bolmar dar cea mai buna piesa a sa este una postuma :Tineretea lui Nicolae Moromete 1 -piesa aparuta dupa moartea lui MP.
A tradus Ciuma lui Camus , impreuna cu Ela Preda (a 2a sotie) si Demonii de Dostoievski . din 70 a condus editura Cartea Romaneasca. A publicat volume de eseuri , publicistica , un volum semiautobiografic , care cuprinde eseuri pe tema taranului instrainat de sat , devenind nuvelist. In 73 apare A© Convorbiri cu MP >> , publicata de Forin Mugur , un poet al generatiei lui N Stanescu .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.