Marin Preda Morometii volumul II 1967

Trimis la data: 2010-06-28
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: George_S
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este continuarea fireasca a primului volum, desi pe plan valoric acest al doilea volum este mult mai slab. De altfel, volumul al doilea al romanului aduce o schimbare si in tehnica de compozitie, in sensul ca nu se mai foloseste decupajul, ca in primul volum, ci tehinica rezumativa. Evenimentele sunt selectionate, naratiunea cunoaste multe intoarceri in trecut, iar unele fapte sunt eliminate pentru a fi reluate in volumul ,, Marele singuratic".
Acest al doilea volum prezinta viata satului romanesc dupa al doilea razboi mondial, pana prin anii 60. Se prezinta in acest volum doua momente mai importante din vita satului , care au avut consecinte si salutare,dar si dramatice pentru tarani: reforma agrara din 1945 si colectivizarea agriculturii de dupa 1949.

Volumul al doilea distruge imaginea anterioara a lui Moromete, aratandu-i o alta fata lipsita de glorie. Moromete si-a refacut averea dupa terminarea razboiului, facand comert cu cereale la munte, dar nu se mai poarta ca inainte, ia hotarari care-l coboara in ochii familiei si ai satenilor: il retrage pe Niculae de la scoala, motivand ca ,,nu-i aduce nici un beneficiu"; nu participa la inmormantarea surorii sale Maria (Ghica);

Nu sare in ajutorul lui Niculae, care, ca activist de partid, fusese trimis in satul sau sa-i stimuleze pe oameni sa-si recolteze cerealele, pentru a-si preda cotele si care va fi batut de tarani; nu-si respecta promisiunea de a pune pamantul si casa pe numele Catrinei, careia ii vandu-se cu ani in urma un bot din pamant, fagaduinu-i ca o sa-i lase totul ei, ba mai mult, el face un drum cu caruta la Bucuresti, cautandu-i pe cei trei feciori ai sai ca sa-i lamureasca sa se intoarca acasa ca le va da lor botul, iar el si Catrina se vor muta intr-o cosmelie construita langa casa veche. Catrina afla de acest lucru de la Parizianu si il uraste de moarte pe Moromete, pe care-l paraseste refugiindu-se la fiica ei din prima casatorie (Alboaica).

Personajul intra acum intr-o zona de umbra, autoritatea lui se diminueaza, familia nu-l mai asculta, vechii lui prieteni au murit sau l-au parasit.Noii prieteni sunt figuri sterse, oameni mediocri incapabili sa glumeasca inteligent: Matei Dimir, Nae Cizmaru, Giugudel, Costache al Joachii.

Moromete dispare o vreme ca erou activ, ca sa redevina cand totul va fi iremediabil pentru el. Locul sau este luat de Niculae Moromete, care-si paraseste si el conditia de taran, devine activist de partid si crede intr-o ,,noua religie a binelui si-a raului".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.