Marin Sorescu 1936 - 1997

Trimis la data: 2010-04-20
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona_C
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marin Sorescu (1936 - 1997) este considerat unul dintre cei mai mari scriitori romani contemporani. Marin Sorescu, poet, dramaturg, prozator, eseist si traducator, a fost cunoscut in timpul vietii pe aproape toate continentele planetei. Operele lui au fost traduse in: SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Columbia, India, Anglia, Germania, Franta, Grecia, Suedia, Italia, Olanda, Spania, Portugalia, China, Singapore, Rusia, Cehia, Slovacia, Serbia, Macedonia, Bulgaria s.a., totalizand peste saizeci de carti aparute in strainatate.

Referate similare:

A publicat primul sau volum ("Singur printre poeti") in 1964 si de atunci a impus un stil degajat, usor ironic, fantezist (care atenueaza reflectia grava), deconcertant, de multe ori feroce in profundul sau simt critic. Sunt foarte cunoscute si volumele din ciclul "La lilieci", un univers poetic pornind de la un cimitir ce poarta acest nume.

Ca dramaturg, Sorescu este autorul unei capodopere, "Iona", care impreuna cu alte piese ale sale, figureaza in repertoriul multor teatre din lume. Creatia sa dramaturgica poate fi considerata si ea ca fiind exceptionala: "Iona", "Paracliserul", "Matca", "Exista nervi", "A treia teapa", "Raceala".

Piesele sale s-au bucurat de o primire exceptionala, fiind traduse si prezentate pe scene din Paris, Zurich, Tampere, Berna, Copenhaga, Geneva, Napoli, Helsinki, Dortmund, Varsovia si Port-Jefferson (SUA).
Marin Sorescu a fost membru al Academiei Romane, al Academiei Mallarme din Paris, al Academiei Europene de Stiinta si Arta din Venetia, al Academiei de Arte, Stiinta si Profesii din Florenta. A condus revista literara "Ramuri" si a fost presedintele Uniunii Scriitorilor din Craiova.

Critici de talie internationala au opinat ca a fost unul dintre cei mai reprezentativi poeti contemporani ai lumii, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru literatura. In tara i-au fost decernate cele mai inalte distinctii: Premiul Academiei (de doua ori), Premiul Uniunii Scriitorilor (de sase ori).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.