Marin Sorescu - Joc Secund

Trimis la data: 2015-01-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: helenas
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia interbelica adera la modernism in majoritatea ei, percepand actul artistic ca pe o manifestare a "fanteziei creatoare", cum spune Hugo Friedrich in "Structura liricii moderne".
Poezia va echivala cu magia si "orice cuvant e incantatie"- iata caracteristicile platformei estetice la care adera si lon Barbu!
Mai mult, hermetismul pe care-l practica, e o intoarcere la aceasta magie, la timpurile cand Hermes Trismegistus - de unde si numele termenului - era patronul alchimistilor si matematicile si mistica faceau parte dintr-o ramura comuna.
Poemul incepe cu un simbol al abstragerii din timpul real - "ceasul".
Epitetul "dedus" trimite la reflectare si selectie.
Poezia e o lume la care se ajunge prin intrarea in "oglinda", simbolul dezvaluind natura sa virtuala, iluzorie.
Ea este o realitate de gradul al doilea, dedusa, iar atingerea ei echivaleaza cu o salvare.

Aceasta este si semnificatia epitetului "mantuit", iar substantivul pe care-I determina e o aluzie cromatica la absolut.
Dar mantuirea trebuie sa presupuna si o purificare, in cazul acesta - "inecarea cirezilor agreste", adica renuntarea la comun si la banal, la instinctul de turma sugerat prin epitet.
Verbul "taind" are o semnificatie matematica, insemnand "a reduce" - locurile comune sunt "taiate" dublu si inecate in propria lor imagine.
Tabloul elementelor de peisaj concret se tulbura, devenind un tablou abstract.

Poezia e ascunsa in ea insasi - creasta e "calma", adica egala cu sine, mantuita, deducand dintr-un punct inalt, nenumit, un punct adanc, numit.
Apa, ca si oglinda, este simbolul perfect al acestei reflectari, al unei duble transparente.
Ea e asociata cu termenul matematic "grupurile", ilustrand codificarea modernista a limbajului.
Una dintre proprietatile grupului este existenta elementului simetrizabil, ceea ce explica aici conotatia de virtualitate acordata apei. Strofa 2
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.