Marin Sorescu - viata si activitatea

Trimis la data: 2014-01-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 17
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marin Sorescu este un poet cu mare ecou la public. Poezia sa este de comunicare directa ,gasind intr-un chip fericit calea accesibilitatii.
Subiectele poeziilor sunt luate de peste tot,deoarece poetul crede ca universul lumii noastre are atata poezie,cat introducem noi intr-insul.
Poezia nu este o insusire a lucrurilor ci a individualitaii care le priveste in mod obisnuit,Marin Sorescu alege ca pretext de meditatie obiectele cele mai indepartae de prejudecata curenta. Ex:poezia ,,Lada'':
Poezia nu este o insusire a lucrurilor ci a individualitaii care le priveste in mod obisnuit,Marin Sorescu alege ca pretext de meditatie obiectele cele mai indepartae de prejudecata curenta. Ex:poezia ,,Lada'': Aici o lada, alaturi de alt element, marea, poate sugera conditia vietii precare si de amara ironie in care traieste individul de rand. Poetul isi inchipuie ca se afla pe tarmul marii si distribuie corabii.Tocmai cand temina de distibuit corabile,vin doi insi si cer si ei o corabie.

El le spune ca nu mai are nave, mai cauta si repeta raspunsul.Vazand ca sunt oameni seriosi le da o lada,sfori,panza si toate cele trebuincioase pentru aAZAZAZAZ-si construi o corabie. In realitate poezia este o meditatie trista , dar fantezia este inselator surprinzatoare.Marea este simbol al vietii ,omul trebuie sa pluteasca. ,, Si - mi era mila de ei / Si s -au suit in lada aia ,/Marea e aici la doi pasi, / O vede toata lumea Dar cine stie unde se termina / Si ei cu lada aia

Un poem pe tema sortii , a destinului care nu se stie cand are moartea ; '' Halebarda ''. De asta data viata este vazuta ca o cursa lunga in troleibuz unde este inghesuiala mare , microbi.
Un mos tine in mana o cazma ca pe o halebarda si din cand in cand mai pocneste pe cate unul. '' E batran mosul, de cand lumea / Are o pata mare pe ochiul drept / Ii mai si tremura mana pe deasupra / Asta acum o sa- mi scape cazmaua in cap / Ma gandesc, lua-l-ar dracu. ''
Batranul pare politicos , vorbaret , dar treptat pocneste in cap trei sferturi din pasageri , cu toate ca-si cere scuze si blesteama cazmaua .

Drumul e plin de gropi si soferul isi face cursa, n-aude strigatele pasagerilor , avand probabil in plan sa mearga pana la capat.La un moment dat se vede singur cu mosul.Batranul devine politicos, intra in vorba cu el. Hurducaturile se intetesc si incep sa discute despre vreme. In poezia ''Simetrie'' intalnim mitul labirintului.Mitul acesta este cel care determina o drama a optiunii. Individul trebuie sa strabata un labirint care nu e altceva decat viata si la fiecare pas e pus in situatia de a alega intre doua drumuri. De fiecare data greseste si o ia pe drumul cel mai greu:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.