Marin Sorescu deocamdata

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.52 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In ciuda reputatiei de iconoclastie si inconformism, poezia lui Marin Sorescu - construita la rece, din cap - este o poezie sentimentala si apartine unui sentimental sadea, care insa se rusineaza de aceasta meteahna in contratimp cu secolul, drept care o ajusteaza cerintelor mereu crescinde de concretete si cerebralitate.
Volumul antologic Norii1, pe care si l-a alcatuit poetul insusi, este o buna baza de verificare a observatiei de mai sus. Suprafata tematica a poeziei lui Marin Sorescu este relativ restrinsa, aceasta situatie avind avantajele si dezavantajele ei.

Referate similare:

Poetul are o salba de obsesii pe care le tot roteste pe degete, ca pe niste matanii, si exploateaza aceste obsesii atit de feroce incit, din pacate, cite o poezie pare remakeº-ul alteia mai dinainte. Fara nici o rautate putem spune despre Sorescu, cel de pina la volumul La lilieci, ca este un liric de ingusta respiratie. Inspiratia sa parcurge un drum in cerc vicios, intorcindu-se periodic de unde a plecat.

Care sunt deci temele? Una mai generala ar fi dificultatile-drumului-prin-viata. Iat-o ilustrata in Halebarda, de catre eul aflat intr-o parabolica cursa cu un autobuz in care un mosulica, "simpatic de altfel", secera pe rind calatorii, urmind sa ajunga si la protagonist; in Sunetul, unde un eu, mergind "asa", da mereu peste bifurcatii si alege pururi, crede el, drumul prost; in Nudism, unde cel ce cara namol injura ...de tinerete, / de batrinete, / de fericire, / de iubire, / de casatorie, / de ideal"; in Tutun: "o tigara cind ne nastem, / Una cind mergem la scoala, / Alta cind ne casatorim" etc.;

in Poduri, unde insul sapa vesnic poduri spre un dusman care se tot retrage. Se vede usor ca tema are o simbolistica foarte la-ndemina: drumul prin viata, destinul, e figurat chiar de un drum, pericolele sunt un mos cu halebarda (fosta femeie cu coasa), bifurcatii dilematice, moartea e un dusman aparind la urma s.a. "Erotica" lui Sorescu are o coloratura circumspecta, sceptica, dezabuzata chiar. In iubirea dezlantuita sau conjugala, poetul vede tot latura tracasanta. In Dincolo, "femeia aceasta / Are pe cineva in baie /...

/ Sau intr-o alta casa, / Undeva pe strada, / Intr-alt oras sau intr-o padure, / Ori pe fundul marii". In Don Juan, eroul titular, ajuns soarece de biblioteca (a optat!), ar putea vedea "cum zilnic este inmormintat cite un sot iubitor, / Mort la datorie, / In timp ce-si saruta sotia / Din greseala". Ulise se intoarce la o Penelopa "care tese-n nestire, de nervi / De zgripturoaica ce este..." si care-l abordeaza inclementa: "- Fara Neptun, te rog, spune clar / cu cine ?", asa incit barbatul viseaza la o casuta intr-un coltisor mai ferit, anume undeva" intre Scyla si Caribda".

In fine, o alta tema predilecta, cindva romantica, este cea a artistului inconcesiv, neinfeudat gustului public. El vorbeste "becului rosu din fundul salii /.../ Lui ii spun sufletul meu invatat in nopti de insomnie, / Becului rosu care arata locul pe unde la sfirsit, / Voi trebuie sa evacuati sala, / Scorpii batrine" (Tusiti). Morala e ca adevaratul artist isi depaseste timpul. Sau: "Lumea ma cauta, ma aplauda, / Ma cheama la scena deschisa / Si eu nu stiu ce sa fac, / Nu stiu sa fac reverente / Fir-ar al dracului!" (p. 142).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.