Markeri tumorali

Trimis la data: 2020-06-24 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: tlhramona Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Markeri tumorali
-descriere
-exemple
-alfafetoproteina
-antigenul carcinoembrionar

Markerii tumorali sunt, in general, definiti ca antigene de suprafata ale celulelor tumorale, aparute in urma transformarii neoplazice. Ei pot fi clasificati in:
• Atigene tumorale specifice, produse numai de celulele tumorale. Nici un astfel de marker nu a fost identificat inca.
• Antigene asociate tumorilor, produse de celulele tumorale, dar si de unele celule normale sau fetale. Utilizarea lor in diagnostic deriva din diferentele cantitative sau modificarile biochimice care apar in tumori. Toti markerii tumorali cunoscuti apartin ultimei categorii.

Primii markeri tumorali utilizati au fost doua proteine oncofetale: alfa fetoproteina (AFP) si antigenul carcinoembrionar (ACE). O data cu introducerea tehnologiei de producere a anticorpilor monoclonali, prin imunizarea cu linii celulare tumorale, s-au obtinut o serie de anticorpi monoclonali cu specificitate pentru antigene asociate tumorilor. Utilizarea anticorpilor monoclonali la relizarea unor truse pentru determinarea cantitativa a acestor antigene tumorale a permis identificarea unor noi markeri tumorali.

Alfa fetoproteina (AFP) este o glicoproteina serica cu migrare electroforetica in regiunea α1. Are o greutate moleculara de 75.000 de daltoni si apartine grupului de proteine asa-numite "oncofetale" sau "carcinoembrionare", sintetizate de tesuturile embrionare sau placentare ca si de unele tipuri de celule transformate malign. Molecula are in structura un singur lant polipetidic si un lant glucidic (4% din molecula).

Este sintetizata in ficat in timpul vietii intrauterine si in cantitati mici in membranele sacului vitelin si mucoasa gastrointestinala, indeplinind o functie fiziologica pentru fat asemanatoare albuminei la adult. Sinteza incepe in saptamana a 4-a a vietii intrauterine (debutul embriogenezei ficatului fetal), ajungand la concentratia maxima in serul fetal in perioada saptamanilor 10-13 (3000 μg/ml), apoi scazand rapid pana la 200 μg/ml in saptamana a 32-a.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.