Marketing politic

Trimis la data: 2006-02-08 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Cristina Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In practicile de marketing politic, un rol deosebit de important il re controlul total asupra individului.Controlul total asupra individului inseamna controlul total asupra modului sau de gandire, asupra comportamentului sau si asupra sentimentelor sale.

Esenta controlului total asupra individului este reprezentata de anihilarea sentimentului de independenta a cestuia, sentiment ce l-ar putea determina sa gandeasca si sa ia decizii de unul singur.

Pentru a pune sub control total mintea oamenilor, trebuie ca ei sa fie cufundati in anonimatul maselor de manevra, sa fie permanent dependenti de sistemul de gandire a grupului din care fac parte si sa se supuna neconditionat, instinctiv, autoritatilor.

In urma studierii mecanismelor de manipulare atat la nivelul individual cat si la nivelul unor largi grupuri ale oamenilor, rezultatele au aratat ca procesul de influentare are trei componente principale : modificarea comportamentului, integrarea in grup si inducerea sentimentului de supunere neconditionata fata de autoritati.

Identitatea unui individ este alcatuita din impletirea armonioasa a gandirii sentimentelor si actiunilor sale.Individul poate suporta numai discrepantele minore intre cele trei componente ale identitatii lui. Atunci cand apare o discrepanta majora, omul are o senzatie foarte puternica de disconfort, care reprezinta disonanta cognitiva. Daca unei persoane ii este indusa schimbarea uneia dintre cele trei componente ale identitatii sale (gandire,comportament,sentimente) el isi va modiofica instinctiv pe celelalte doua, pentru a nu mai avea sezatia de disconfort psihic.

In procesul de influentare rapida artizanii manipularii provoaca in mod deliberat disonante cognitive. Pentru a stapani (a intelege) fundamentul de disonanta sa facem o analiza a celor trei piloni pe care se bazeaza controlul total asupra individului : controlul comportamentului, controlul gandirii si controlul emotiilor.

Controlul comportamentului este determinat de controlul realitatii fizice in care traieste individul. In aceasta idee artizanii manipularii au in vedere tipul de ocuinta a individului, alimentatia, feul in care acesta se imbraca, felul muncii pe care o presteaza, ritualurile si obisnuintele menite sa asigure coeziunea grupului, sa cufunde individul in anonimat si sa-l faca sa se supuna din reflex autoritatilor si regulilor acestora. Conducatorii stiu ca nu pot comanda gandurile ascunse ale indivizilor. Insa ei stiu foarte bine cum sa le comande comportamentul pentru ca gandirea si emotiile sa se conformeze de la sine acestuia.

Controlul gandirii presupune indoctrinarea indivizilor atat de profund, incat ei sa accepte neconditionat ideologia grupului, sa adopte in mod firesc noul limbaj si sa isi formeze « gandul perturbator » . Pentru a deveni un « bun » membru al respectivului grup social, individul ajunge sa isi manipuleze singur propria sa gandire.

Controland limbajul se poate controla gandirea. Majoritatea situatiilor ce ar necesita analize complexe pentru a fi intelese in esenta ale omenirii obisnuiti sunt condensate, etichetate si reduse la simple clisee verbale, ce atrag dupa ele formarea unor clisee de gandire. 

O alta componenta importanta a controlului gandirii este formarea reflexelor mentale ale individului de a respinge orice gand ce ar putea conveni ideologiei.

Crearea reflexelor mentale are ca scop aducerea indivizilor in situatia de a respinge din start orice idee vine in contradictie cu doctrina sistemului, orice critica la adresa conducatorilor sau a grupului.

Controlul sentimentelor consta in manipularea emotiilor individului si in restrangerea cat mai multe posibila a aspectului sau sentimental vinovatia si frica sunt doua instrumente absolut necesare pentru a tine oamenii sub control.

Manipularea sentimentului de vinovatie da cele mai bune rezultate pentru integarea individului in societate, pentru cufundarea lui in anonimat, dar si pentru inducerea supunerii neconditionate fata de autoritati.
1.Vina istorica este cea prin care se creeaza culpabilizarea generala. Vina istorica se bazeaza pe inducerea unui sentiment de complicitate intre autoritatile si cetatenii obisnuiti.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.