Marketingul in activitatea economico sociala

Trimis la data: 2006-06-12
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.06 / 10
Downloads: 226
Autor: Marinela
Dimensiune: 34kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Evoluţia teoriei şi practicii de marketing relevă sporirea interesului particular şi public manifestat de tot mai multe organizaţii din varii domenii de activitate şi din diverse ţări ale lumii, mai dezvoltate şi mai puţin dezvoltate, pentru însuşirea şi aplicarea concepţiei de marketing, considerată cheia succesului lor în prezent şi în viitor.
Viziunea de marketing
Se afirmă tot mai frecvent în ultimile decenii că secretul succesului competitiv al organizaţiilor îl constituie implementarea viziunii de marketing care oferă cele mai bune perspective în atingerea ţelului suprem al activităţii lor.

Viziunea de marketing combină adoptarea la scara întregii organizaţii a filosofiei de marketing cu aptitudinile funcţionale de satisfacere a necesităţilor consumatorilor, astfel încât piaţa în prealabil cunoscută este aceea care determină caracteristicile produsului şi modalităţile de comercializare, iar producătorul crează numai bunurile şi serviciile pe care consumatorul şi le doreşte.

Se înfătuieşte astfel obiectivul activităţii de marketing despre care marele specialist american Peter Druker spune că “este acela de a face vânzarea de prisos. Scopul este de a-l cunoaşte şi de a-l înţelege pe client atât de bine încât produsul sau serviciul să se potrivească cu nevoile sale… şi să se vândă singur”

Această viziune s-a impus treptat, pe măsură ce s-a trecut de la conceptul de marketing, care reprezenta doar activităţile de vânzare, distribuţie fizică şi publicitate, la orientarea managerială a marketingului, exprimată prin mixul de marketing, adică prin trecerea de la concepţia tradiţională de marketing reflectată de optica de producţie (orientarea spre producţie, specifică perioadei 1900-1930) şi optica de vânzare (orientarea cu predilecţie spre desfacerea, din perioada 1930-1950), la optica modernă de marketing a cărei specificitate este orientarea spre piaţă, din perioada postbelică.

În optica tradiţională, marketingul era doar un accesoriu în raport cu producţia, limitându-se ca sferă, la distribuţia fizică şi la publicitate.

În viziunea modernă, marketingul este o activitate esenţială a agentului economic, sfera sa de cuprindere fiind extrem de largă, vizând integrarea rezultatelor cercetării în toate fazele vieţii unui produs în circuitul care începe şi se termină cu consumatorul.

Pilonii activităţii de marketing sunt :
- consumatorul care trebuie să fie în centrul atenţiei activităţii întreprinderii, cu nevoile şi dorinţele sale;
- profitul net care este scopul final ce se realizează prin satisfacerea nevoilor consumatorilor;
- organizarea de marketing ce permite adoptarea deciziilor în funcţie de cerinţele pieţii.

Ei conferă agentului economic posibilitatea unei raţionale adecvări a producţiei sale la consumul societăţii. Marketingul este o activitate deosebit de complexă, care nu trebuie confundată – cum se mai întâmplă – cu vânzarea produselor sau cu studierea consumului, ea le înglobează alături de alte activităţi care sunt în ansamblul lor, proiectate să direcţioneze, să deservească şi să satisfacă necesităţile consumatorului.

În optica de marketing, vânzarea şi impulsionarea ei constituie doar un mijloc de a dezvolta cererea, vânzarea e doar unul din mijloacele sale esenţiale.

Marketingul nu constituie doar o orientare către vânzări, ci mai ales către beneficiari şi rentabilitate pe termen lung, indicând cerinţele nesatisfăcute, creind alte cerinţe, coordonând funcţiile care privesc direct sau indirect pe consumator, unul din principiile sale de bază fiind acela că “desfacerea pe piaţă este punctul final de plecare al întreprinderilor producătoare, şi nu punctul final al capacităţilor de producţie”

Deci preocupările marketingului nu se limitează la activitatea de desfacere, ci vizează şi o serie de activităţi ante- şi post – desfacere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.