Martin Luther

Trimis la data: 2005-09-29
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 3920
Autor: Renata
Dimensiune: 59kb
Voturi: 639
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Hans Luder era un miner sarac din oraselul Eisleben, situat in nord-estul Germaniei. In seara zilei de 10 noiembrie 1483 s-a nascut primul fiu al familiei Luder. In dimineata zilei urmatoare, copilul a fost botezat. Era o veche traditie de a boteza copiii cu numele sfantului sarbatorit in ziua respectiva. Ziua de 11 noiembrie era sarbatoarea sfantului Martin din Tours, patron al Frantei. Aasa ca baiatul a primit numele de Martin.
Dupa ce crescuse Luther a studiat la Magdeburg şi Eisenach înainte să se înscrie la Universitatea Erfurt. În 1505 îndrumat de tatăl lui a început să studieze dreptul dar şi-a început viaţa religioasă devenind un călugăr Augustinian. Dupa doi ani petrecuti in manastire, a fost ordinat ca preot in 1507.

In 1509 a obtinut prima acreditare academica in teologie, pentru ca in anul 1512 sa i se acorde titlul de doctor in teologie, atigand astfel punctul culminant al studilor sale. In anii care au urmat, a tinut prelegeri despre Psalmi (1513-1515), Epistolele catre Romani (1515-1516) Galateni (1516-1517) si Evrei (1517-1518).

In timp ce medita asupra Scripturilor, Martin a inceput sa adopte o pozitie extrem de critica la adresa unora dintre doctrinele si practicele bisericii Evului Mediu tarziu. Pe data de 31 Octombrie 1517 Luther a afisat pe usa bisericii din Wittenberg o lista de 95 de teze si propozitii. Ele interziceau comertul cu indulgente.

Aceste teze au circulat repede prin Germania şi au cauzat o mare controversa. Papa a ordonat ca Luther sa apara in fata Cardinalului Cajetan din Augsburg. Cardinalul I-a cerut sa retraga tot ce a zis. Luther a zis ca face acest lucru doar daca I se dovedeste in biblie ca el greseste.

In 1520 Luther a publicat trei opere fundamentale: ,,Apel catre nobilimea germana'', ,,Robia babiloneana a bisericii'', ,,Libertatea crestinului''. De acum, Luther se afla intr-o pozitie dificila. La 15 iunie 1520 a fost atentionat printr-o bula papala si somat sa isi retracteze opiniile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.