Martin Page - M-am hotarat sa devin prost

Trimis la data: 2011-05-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 55
Nota: 5.50 / 10
Downloads: 324
Autor: Stanciu Ana Madalina
Dimensiune: 123kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lui Antoine i se paruse dintotdeauna ca are virsta clinilor. Cind avea sapte ani, se simtea obosit ca un om de patruzeci si noua; la unsprezece, avea deziluziile unui batrin de saptezeci si sapte. Acum, la douazeci si cinci de ani, spe-rind intr-o viata ceva mai blinda, Antoine a luat hotarirea sa astearna peste creierul lui giulgiul prostiei. Constatase de prea multe ori ca inteliAZgenta este cuvintul care desemneaza prostii bine ticluite si frumos pronuntate, ca este atit de perAZvertita, incit de multe ori esti mai avantajat fiAZind prost, decit intelectual consacrat.
Inteligenta te face nefericit, singuratic, sarac, pe cind deghizarea inteligentei iti confera o imortalitate de hirtie de ziar si admiratia celor care cred in ce citesc.

Ceainicul incepu sa scoata un tiuit anemic. Antoine turna apa care bolborosea intr-o ceasca albastra impodobita cu o luna inconjurata de doi trandafiri rosii. Frunzele de ceai se deschisera involburindu-se, raspindindu-si culoarea si mirosul, in timp ce aburii se inaltau si se amesAZtecau cu masa de aer. Antoine se aseza la birou, in fata singurei ferestre a garsonierei lui ravasite.

Isi petrecuse noaptea scriind. Intr-un caiet mare de scolar, dupa numeroase tatonari, dupa pagini de ciorne, reusise in fine sa dea o forma manifestului sau. Inainte de asta, se istovise saptamini in sir cautind o portita de scapare, niste subterfugii convingatoare. Dar sfirsise prin a reAZcunoaste groaznicul adevar: cauza nefericirii lui era propria-i minte. In aceasta noapte de iulie, Antoine consemnase asadar argumentele care urmau sa explice renuntarea lui la gindire.

Caietul avea sa ramina ca marturie a proiectului sau, in caz ca nu va iesi teafar din aceasta experienta periculoasa. Dar fara indoiala ca reprezenta in primul rind un mijloc de a se convinge pe sine insusi de valabilitatea actiunii lui, caci aceste paAZgini justificative aveau seriozitatea unei demonAZstratii rationale.

Un macaleandru batu cu ciocul in geam. Antoine isi ridica privirea de pe caiet si, parca spre a raspunde, batu in el cu stiloul. Lua o inghititura de ceai, se intinse si, trecindu-si o mina prin parul cam gras, se gindi c-ar trebui sa fure sampon de la Champion, magazinul din colt.

Antoine nu se considera un hot, nu era suficient de neserios pentru asa ceva si de aceea subtiliza doar ce-i trebuia: sampon cit o aluna presata discret intr-o cutiuta de bomboane. La fel proceda pentru pasta de dinti, sapun, crema de ras, boabe de struguri, cirese; astfel, luindu-si dijma, ciupea zilnic de prin marile magazine si supermarketuri. Neavind destui bani nici ca sa-si cumpere toate cartile pe care le dorea, si constatind acuiAZtatea supraveghetorilor si a portilor de securiAZtate de la F.N.A.C., fura cartile pagina cu pagina si le reconstituia la adapost, in apartamentul sau, ca un editor clandestin.

Fiecare pagina, fiind cistigata print-un delict, capata o valoare simbolica mult mai mare decit daca ar fi fost lipita si pierduta printre suratele ei; desprinsa dintr-o carte, sterpelita, pe urma legata la loc cu rabdare, ea devenea sacra. Biblioteca lui Antoine nuAZmara astfel vreo douazeci de carti reconstituite in pretioasa lui editie particulara.

Pe cind se lumina de ziua, epuizat de noaptea alba, se pregatea sa dea o incheiere proclamatiei lui. Dupa o clipa de sovaiala cu capatul stiloului intre dinti, incepu sa scrie, cu capul aplecat aproape de caiet, trecindu-si limba pesAZte buze:

"Nimic nu ma enerveaza mai mult decit poAZvestile in care eroul, la final, va ajunge in situatia lui de la inceput, dupa ce a cistigat ceva. Si-a asumat riscuri, a trait aventuri, dar, la sfirsit, va cadea tot in picioare. Nu pot sa particip la aceasAZta minciuna: sa ma prefac ca nu cunosc deja cum se incheie totul. Stiu ca aceasta calatorie in prosAZtie se va transforma intr-un imn al inteligentei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.