Martisor

Trimis la data: 2006-09-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.75 / 10
Downloads: 1021
Autor: Nico b.
Dimensiune: 9kb
Voturi: 315
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Martisor.Ion Pillat (1891-1945) este, asemenea lui Vasile Alecsandri, un iubitor de privelisti pe care le-a “imobilizat” cu Poezia “Martisor” face parte din volumul “Limpezimi”, fiind prima din suita de pasteluri in “Calendarul viei”; poetul contruieste un tablou al primaverii, incantator si sugestiv din punct de vedere vizual.Martisor
Martisor.Pastelul este opera lirica in versuri in care poetul descrie un tablou din natura: un anotimp, un peisaj, un moment al zilei sau natura prezentata in timpul unui fenomen atmosferic care se petrece, poetul exprimandu-si in mod direct sentimentele traite fata de acesta.

Titlul poeziei,”Martisor”, reprezinta denumirea populara a lunii martie, cea dintai luna a primaverii in care toata natura revine la viata, lucru care ii trezeste poetului sentimente de bucurie.

Inca de la inceput, el invita cititorul sa ia parte la spectacol, utilizand verbe la persoana a doua, singular:” privesti”,”auzi”,”vezi”,…; precum si forme pronominale personale sau reflexive de persoana a doua singular.” te”,”îti”,”ti”,”in tine”,”tu”.

Pillat canta primavara cu elementele si fenomenele specifice ei. Astfel, barza- prima pasare cu datoria de “vestitor”- se intoarce din tarile calde (“Din zbor, intaia barza cum cade pe zavoi”), pe camp poti observa “omul care sapa si plugul care ara”, iar pomii infloresc (“A nins cu nea de floare pe pomii din livezi”). Cucul incepe “sa dea glas padurii”, pretutindeni “dau muguri din vestedele crengi”,”ceru-I limpezit”, lumina domneste peste campie (“Cu apa ei lumina ti-a botezat campia”) si “pe drumurile viei” se aud rasete si chiote.

Si in aceasta poezie este evidentiata legatura om-natura. Vesnicia naturii apare foarte clar exprimata in versurile: “Aceste lucruri simple ce vesnice ce vesnice iti sunt” si “Pe unde-au fost parintii iti duci si tu copiii”.Bucuria acesteia se reflecta si in sufletul poetului care isi exprima in mod direct starea de calm si optimismul prin versul: ”Ce sfanta bucurie descoperi pe pamant”. Cristian Livescu mai afirma:”E preferata acum o mai simpla, imitand `pacea omului ce sapa via`, pierderea in ritmul linistit si imuabil al naturii.”: “De fiecare data mai trainic te unesti

Cu farmecul acestor privelisti campenesti”.“O noua viata astazi de viata veche legi, /Dau muguri pretutindeni din vestedele crengi.” arata ca natura este permanenta, in ciuda trecerii generatiilor: “Ce rasete, ce chiote pe drumurile viei/ Pe unde-au fost paruintii iti duci si tu copiii”. Aceasta legatura dintre om si natura este intarita prin repetitia “de fiecare data”.

Poetul reuseste sa creeze o atmosfera calda, luminoasa, in care albul este elementul-cheie:” pomi ninsi”,”nea de floare”,”iarna lor”.Natura este infatisata cu ajutorul imaginilor vizuale construite prin epitete-“pomi ninsi”,”viata veche”,”cer limpezit”,”lucruri simple”-, personificari-“pomii… de pe dealuri ii flutura batiste”,”cu apa ei lumina ti-a botezat campia”,-metafora “nea de floare”,inversiuni-“intaia barza”,”noua viata”,”sfanta bucurie”- dar si prin repetitia locutiunii “de fiecare data”.

Nu lipsesc nici imaginile auditive care contribuie si ele la realizarea acestui “tablou”: ”Galgaietor, din iarba un sipot s-a trezit” (“galgaietor”-epitet personificator), “Ce limpede te cheama un cuc”(personificare),”Auzi pe sub podgorii un caine care latra”.Poezia este formata din treisprezece distihuri cu rima imperecheata, masura de treisprezece silabe si ritm trohaic.

Dupa cum se observa, Ion Pillat a realizat prin aceasta creatie o opera lirica in versuri in care a descris anotimpul primavara cu notele sale caracteristice.Exprimandu-si sentimentele de admiratie, de bucurie si de satisfactie fata de aspectele din natura a realizat unul dintre cele mai bune pasteluri ale sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.