Martisorul si trandafirul

Trimis la data: 2002-12-08
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.46 / 10
Downloads: 1782
Autor: Oana Vasilache
Dimensiune: 99kb
Voturi: 423
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La Roma, începutul anului nou se sărbătorea la 1 Martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al câmpului şi al turmelor, zeu care personifica naşterea naturii. La vechii traci aceleaşi atribute le avea zeul Marsyas-Silen, considerat inventatorul fluierului, cultul său fiind legat de glia maternă şi de vegetaţie. Lui îi erau consacrate sărbătorile primăverii, ale florilor şi fecundităţii naturii.
În multe săpături arheologice din România s-au găsit mărţiăoare cu o vechime mai mare de 8 000 de ani. Sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi negru, ele erau înşirate pe aţă şi se purtau la gât. Culoarea roşie, dată de foc, sânge şi soare, era atribuită vieţii, deci femeii. În schimb culoarea albă, conferită de limpezimea apelor, de albul norilor, era specifică înţelepciunii bărbatului. De altfel, şnurul mărţişorului exprima împletirea inseparabilă a celor două principii ca o permanentă mişcare a materiei. El semnifică schimbul de forţe vitale care dau naştere viului, necurmatul ciclu al naturii.

Culorile alb şi roşu au rămas până în zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regăsite şi la bradul de nuntă sau înmormântare.
Răspândit în toate proviciile ţării, mărţişorul este pomenit pentru prima dată de Iordache Golescu.

Folcloristul Simion Florea Marian relatează că în Moldova şi Bucovina mărţişorul consta într-o monedă de aur sau de argint legată cu un şnur alb şi roşu la gâtul copiilor. Era credinţa că portul mărţişorilui face ca aceştia să aibă noroc. Fetele îl purtau timp de douăsprezece zile la gât, după care-l prindeau în păr şi-l ţineau astfel până la sosirea berzelor sau până ce înflorea primul pom. După aceea, cu şnurul legau creanga pomului, iar cu banul primit îşi cupărau caş, pentru ca tot anul să la fie faţa frumoasă şi albă.

Simbolul florilor în anotimpul iubrii
Cu cât o floare este mai populară, cu atât mai multe superstiţii şi înţelesuri îi sunt asociate. Trandafirii sunt printre primele flori cultivate de om, iar asta se întâmplă încă de acum 5 000 de ani, în grădinile împeriale din Asia. Oamenii de ştiinţă au găsit fosile de trandafiri sălbatici care datează de acum 35 milioane de ani. Popularitatea acestei flori dovedeşte faptu că trandafirul a trecut testul timpului.


Regina florilor
Popoarele antice explicau frumuseţea trandafirului prin originea sa divină. Grecii povestesc cum, într-o zi, zeiţa Chloris a găsit din întâmplare o frumoasă nimfă moartă şi a transformat-o într-o floare. Afrodita i-a dăruit frumuseţe, Dionis i-a dat în dar nectarul său parfumat, in timp ce Zephirus, vântul de vest, a alungat norii de pe cer, astfel încât Apollo să scalde floarea în lumină. Aceste graţii i-au oferit exuberanţă, şarm şi voioşie. La sfârşit floarea i-a fost dăruită lui Eros, protectorul iubirii, şi a fost aleasă "Regina florilor".

Romanii aveau şi ei propria variantă despre originea florii. Legenda lor o are în centru pe frumoasa Rodhante, o femeie asaltată de foarte mulţi peţitori. Rodhante nu era interesată de nici unul dintre ei, dar tinerii erau atât de îndrăgostiţi de ea, încât îi ofereau chiar şi poarta casei. Acest incident a mâniat-o pe zeiţa Diana, care a transformat-o pe femeie în floare, iar pe peţitori - în spini, pentru a le da o lecţie.

Trandafirii vorbesc
Oricare ar fi originea sa, trandafirul este cu siguranţă cel mai cunoscut simbol al frumuseţii şi al iubirii. Este în general cunoscut faptul că trandafirii roşii înseamnă "Te iubesc". Mai puţini ştiu însă că diferitele culori ale trandafirului pot nuanţa acest mesaj. Roşu şi alb împreună înseamnă unitate, rozul semnifică graţie şi frgilitate, iar galben simbolizează bucuria. Persoanele pasionale pot trimite trandafiri de culoare portocalie sau corai. Roşul de Burgundia va omagia frumuseţea neştiută a persoanei iubite. Un singur trandafir sugerează simplitate.

În sfârşit nu confundaţi trandafirii albi cu bobocii de trandafiri albi. Primii înseamnă "Eşti divină", ultimii-"Eşti prea tânără pentru iubire". Dacă nu sunteţi o persoană tradiţională sau nu vreţi să transmiteţi mesajul "Te iubesc", alegeţi o altă floare ca purtător al sentimentelor dumneavoastră.

Nu toate florile simbolizează iubirea
Unele flori au aceeaşi semnificaţie cu trandafirul: crizantemele, lalelele şi garoafele roşii transmit acelaşi mesaj. Margareta va aduce un omagiu frumuseţii iubitei, în timp ce eleganta cală omagiază frumuseţea ieşită din comun. Nu puteţi trimite o creangă de liliac decât odată, pentru că el simbolizează prima iubire. Gardenia destăinuie o dragoste secretă împărtăşită. Violetele simbolizează afecţiunea. Puteţi ridiculiza vanitatea unei persoane trimiţându-i narcise, floarea iubirii de sine. Petunia simbolizează mânia şi resentimentele. Oare de ce atât de frumoasa floare a soarelui are semnificaţii atât de negative? Poate că prea multă frumuseţe aduce cu sine aroganţă şi chiar false aparenţe. Există şi flori pentru gusturi mai aparte. Cactusul dă impresia de intimitate, dar trimite un mesaj mai profund, de căldură sufletească. Busuiocul transmite cel mai crud mesaj: ură.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.