Marturisirea

Trimis la data: 2014-05-27 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: ellenaelli2009 Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Marturisirea, potrivit Noului Cod de procedura civila reprezinta recunoasterea de catre una dintre parti, din proprie initiativa sau in cadrul procedurii interogatoriului, a unui fapt pe care partea adversa isi intemeiaza pretentia sau, dupa caz, apararea, care este de natura sa produca efecte in contra autorului. La administrarea probei, Noul Cod de procedura civila arata ca interogatoriul poate fi luat daca priveste fapte personale, care sunt de natura sa duca la solutionarea procesului; ca atare marturisirea are ca obiect fapte ale partii interogate si nu ale persoane, chiar notiunea juridica in sine presupunand referirea la faptele celui care raspunde .

Marturisirea se deosebeste de explicatiile pe care partile le dau instantei de judecata, fie din propria lor initiativa, fie la cererea acesteia, deoarece explicatiile partilor cuprind doar informatii cu privire la faptele care formeaza obiectul procesului si in niciun caz recunoasterii de catre o parte a unor fapte pe care trebuie sa le dovedeasca cealalta parte si care sa fie de natura sa produca consecinte juridice impotriva partii care face aceste recunoasteri .

Detronata in anul 1950 din rangul de regina a probelor, calificata astfel deoarece obliga pe judecator sa pronunte hotararea pe baza ei desi acesta avea indoieli, marturisirea este astazi considerat un mijloc de proba obisnuit, la fel ca inscrisurile, ce in fapt constituie o marturisire anticipata, sau ca proba cu martori. Deci, marturisirea nu poate fi privita, sub raportul consecintelor sale, exclusiv ca act de vointa ori ca renuntare sau act de dispozitie.

Marturisirea nu mai poate impune judecatorului o anume solutie indiferent de convingerea sa intima asupra adevarului ci, acesta o poate inlatura, desigur motivat, cand apreciaza ca nu corespunde realitatii si poate pronunta o solutie potrivnica marturisirii, bazata pe materialul probator existent la dosar. Natura juridica a marturisirii este mixta, in sensul ca, pe de o parte, marturisirea reprezinta un mijloc de proba, iar pe de alta parte, un act de dispozitie al partii ce o face, care insa, in principiu, nu este obligatoriu pentru judecator ci dimpotriva, trebuie sa fie primit de acesta.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.