Masa vocabuarului

Trimis la data: 2013-04-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.26 / 10
Downloads: 0
Autor: alexacristina
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Masa vocabularului este partea cea mai mobila, dar si cea mai numeroasa a vocabularului. Ea este constituita din cuvintele care nu sunt cunoscute si nu sunt utilizate de absolut toti vorbitorii. Ca urmare a acestui fapt, ele au o frecventa mai mica in comunicare. Din masa vocabularului fac parte urmatoarele categorii de unitati lexicale: arhaismele, neologismele, termenii tehnici si stiintifici, regionalismele, cuvintele de argou si de jargon
Arhaisme
Arhaismele sunt cuvintele care s-au invechit si au iesit din uzul general al limbii. Ele au incetat sa mai fie folosite in vorbirea curenta, dar se intalnesc in beletristica pentru a ilustra o anumita epoca evocata in opera literara .

Regionalisme gramaticale - forme gramaticale specifice anumitor regiuni din tara noastra , respectiv:
-forma scurta a perfectului compus:
Exemplu: O fo' la munce - a fost la munte (Banat)
-sincoparea terminatiilor substantivale sau participiale
Exemple: Mamali' cu bra' cu la' - Mamaliga cu branza , cu lapte. (Banat)

Neologismele sunt cuvinte sau expresii nou aparute intr-o limba, fie prin imprumut din alte limbi, fie create prin mijloace proprii. Tot neologisme se considera si cuvintele vechi care au capatat un nou sens sau un nou mod de utilizare, ori expresiile care desi sint formate din cuvinte mai vechi au primit un sens nou, independent. Neologismele sint folosite in general pentru a numi concepte noi: inventii, fenomene nou descoperite, etc. Uneori notiunile vechi care au suferit o schimbare semnificativa necesita folosirea unor neologisme pentru a le denumi.

4. Elemente de argou
Elementele de argou sunt cuvinte sau expresii, folosite de vorbitorii unor grupuri sociale restranse, cu scopul de a nu fi intelesi: bistari (bani), curcan (politist), a ciordi (a fura), parnaie, mititica (inchisoare), misto (frumos sau batjocura), naspa (urat) etc.

5. Elemente de jargon
Elementele de jargon sunt cuvinte sau expresii din alte limbi, intrebuintate de anumite persoane cu intentia de a impresiona si a-si evidentia o pretinsa superioritate culturala: bonjour, madam', O.K., week-end, look.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.