Masini cu comenzi numerice

Trimis la data: 2011-08-22 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 38 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: Cimpoesu Costel Dimensiune: 820kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ideea de control numeric are radacini vechi. In anul 1720 s-a inventat un dispozitiv care folosea cartele gaurite de hartie pentru a broda pe tesaturi de panza diverse modele simple. Originar din anul 1860, pianina automata (sau flanseta mecanica) utiliza o rola de hartie cu siruri de gauri pentru a controla actionarea diverselor clape, adica note muzicale.Controlul numeric, asa cum il cunoastem azi, a aparut inainte de inventarea microprocesoarelor utilizate in computerele actuale.Un mare impuls pentru dezvoltarea acestuia a fost dat de US Air Force, care dispunea de de suficiente resurse financiare pentru stimularea cercetarii.US Air Force avea nevoie de imbunatatiti in constructia avioanelor cu motoare cu reactie.

In 1952, Massachussetts Institute of Technology a construit si prezentat prima masina cu comanda numerica ce avea posibilitatea sa controleze miscarea unei freze pentru prelucrarea de suprafete complexe.Finantarea constructiei si cercetarii a fost facuta de US Air Force. Masina a avut succes, si in 1955, la targul National Machine Tool Show, au aparut spre comercializare masini cu comeni numerice.

Prima generatie de matini CNC folosea lampi electronice ci vacuum, care produceau multa caldura si ocupau un spatiu desul de mare. Masinile nu ereau prea fiabile. La a doua generatie, tuburile electronice au fost inlocuite cu tranzistori, ceea ce a condus la o incalzire mai mica si o fiabilitate mai mare a etajului de control. De asemenea, controller-ul ocupa un spatiu mai mic.

Prima si a doua generatie de masini-unelte nu aveau memorie de stocare a programelor. Instructiunile erau stocate pe banda de hartie perforata si erau transmise masinilor una cate una. Masina primea o instructiune, o executa si apoi cerea urmatoarea instructiune.La a treia generatie s-au folosit circuite integrate si modulare si s-a introdus memoria de stocare a programelor.

Memoriile au fost, la inceput, magneticem, cu role de banda magnetica, iar apoi, electronice, cu circuite integrate.Pe masura ce tehnologia a evoluat, s-au introdus si folosit placi imprimate cu cicuite electronice. Acestea erau proiectate pentru executarea unui program fix (pre-programate). Se foloseau la executia anumitor actiuni uzuale si comune: gaurire, frezare, rectificare etc. Placile se introduceau in sloturi speciale si, cand nu mai era nevoie de ele, se inlocuiau. Se mai numeau si canned cycles (programe la conserva).

Astazi, se poate vorbi despre o a patra generatie de masini cu comanda numerica in care controller-ul masinii are la baza tehnologia microprocesoarelor si a calculatorelor actuale.Am ales aceasta tema ca sa arat masinile cu comenzi numerice au ca rol de realizarea unei serii de operatii ce se succed intr-o ordine bine definita, cu precizarea ca starea sistemului la un moment dat depinde mai putin de conditiile instantanee si mai ales de un ciclu dat.

Acest proiect contine pe langa cuprins, file, scheme, poze care au un scop informativ menite sa explice rolul si functionarea masinii cu comenzi numerice.Realizarea proiectului are ca scop activitatea specifica, in functie de tema proiectului, a unitatilor de competente tehnice generale, a unitatilor de competente tehnice specializate si a celor cheie, absolut necesare pentru demonstrarea in situatia examenului de certificare a dobandirii calificarii de tehnician mecatronist.

Prin executarea proiectului si prin sustinerea orala a acestuia in situatia de examen sunt vizate competentele specifice calificarii conform standardului de pregatire profesionala.O masina cu comanda numerica este compusa din doua componente majore pe langa care se afla diverse echipamente auxiliare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.