Mass Media si opinia publica

Trimis la data: 2002-06-15 Materia: Jurnalism Nivel: Liceu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 14452
Autor: Codrut Enache Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În fiecare zi, milioane de oameni caută în ziare şi în alte surse mass-media informaţii şi divertisment. Însă, acestea au fost adesea controlate de diverşi magnaţi-care au fost acuzaţi de manipularea surselor de informare - şi opinia publica-pentru propriile scopuri.

Ziarele au fost primul mijloc de informare de mare audienţă. Acestea au apărut în secolul al XVII-lea, iar în secolul al XIX-lea cele mai respectate, precum The Times în Marea Britanie, exercitau o influenţă puternică asupra clasei mijlocii educate care forma “opinia publică”.
Mai târziu, un sistem de învăţământ îmbunătăţit şi alte progrese au creat prima audienţă a presei scrise. Ziarele care să satisfacă cerinţele publicului cititor au apărut în SUA în anii 1870 şi 20 de ani mai târziu în Marea Britanie.

În locul paginilor cu texte înghesuite, acestea aveau titluri mari, articole scurte şi multe ilustraţii. Conţineau cazuri de senzaţie, întâmplări şocante, campanii şi expuneri-dezvăluiri ale ticăloşiilor şi defectelor morale, în special în rândul celor bogaţi, puternici şi moderni - pentru a-şi păstra audienţa. Deşi adesea controlată de persoane înstărite, această nouă presă populară lua în considerare punctul de vedere al “omului obişnuit”.

Primul ziar de scandal popular a fost Detroit Evening News (1875), publicat de Edward Willis Scripps (1854-1926). Principalii săi rivali erau Joseph Pulitzer(1847-1911) şi, din anii 1880, William Randolph Hearst. Competiţia pentru atragerea cititorilor a devenit atât de intensă, încât reporterii deformau adesea în mod deliberat realitatea, calomniau oamenii cinstiţi şi declanşau temeri politice – trăsături ale “jurnalismului de scandal” care au creat probleme încă de pe atunci.

În Marea Britanie primii magnaţi ai mass-mediei au fost Alfred Hammsworth şi fratele său Harold. În 1888 au fondat săptămânalul Answers, adresat clasei muncitoare, combinând articole uşoare cu relatări competiţionale. În 1896, prin Daily Mail fraţii Hammsworth au introdus stilul cotidienelor conţinând titluri mari şi imagini. Mai târziu, Alfred Hammsworth a înfiinţat Weekly Dispatch London Evening şi The Times. Astfel, Hammsworth deţinea nu doar ziarele populare ci şi primul ziar “de calitate”. El a primit titlul nobiliar de Lord Northcliffe, şi a devenit un personaj puternic şi influent. După moartea lui Northcliffe, în 1922 ziarele au fost preluate de fratele său, care conducea deja Daily Mirror şi Sunday Pictorial. Harrold Hammsworth a fost de asemenea ridicat la grad nobiliar ca Lord Rothmere, şi a fondat o “dinastie” încă puternică în anii 1990.

Baronii presei
În anii 1920, obiceiul de a acorda marilor proprietari de ziare titluri nobiliare a făcut ca lumea să-i numească “baroni ai presei”. Principalul rival al lui Rothmere în această perioadă a fost Max Aitken, un milionar canadian devenit cunoscut sub numele de Lord Beaverbrook. Imperiul ziarelor acestuia a ajuns la dimensiuni impresionante începând cu anii 1920, când a fost preluat Daily Express şi l-a transformat într-o instituţie naţională, împreună cu Sunday Express şi London Evening Standard. Însă acesta nu a reuşit să câştige cea mai serios organizată campanie a sa pentru Comerţul Liber al Imperiului (o “piaţă comună” imperială).

Începând cu anii 1960, o nouă generaţie de baroni ai presei au ajuns la putere în Marea Britanie, printre aceştia aflându-se doi “intruşi”, Rupert Murdoch şi Robert Maxwell. Murdoch (n. 1931) a fost jurnalist înainte de a moşteni două ziare, Sunday Mail şi News, în Australia. Modernizând rapid noua formulă sex-crimă-scandal, în curând a preluat alte ziare din Australia. Apoi, în 1969 a obţinut ziarul britanic News of the World , urmat de The Sun în 1970, criticat pentru vulgaritatea sa stridentă, dar având un succes enorm acesta a devenit cel mai bine vândut cotidian naţional.

Despărţirea de Fleet Street
În 1981, Murdoch a preluat prestigioasele The Times şi The Sunday Times.Dar cea mai mare lovitură a dat-o în 1986 când şi-a mutat ziarele de la sediul lor tradiţional din Fleet Street la Wapping în Docklands, Londra. Sfidând puternicile uniuni tipografice, ziariştii de la Wapping îşi aranjau în pagini şi îşi tipăreau propriile lor articole. Alte ziare au urmat rapid exemplul lui Murdoch, revoluţionând industria. Mmurdoch a ajuns să creeze un imperiu american al mass-mediei în ziare, filme , televiziune şi publicare de cărţi.

Maxwell şi The mirror
În schimb, Robert Maxwell (1293-1991) a început ca editor de cărţi în anii 1950, înainte să devină proprietar al unui ziar. Născut în Cehoslovacia, el s-a făcut remarcat în armata britanică în timpul celui de-al doilea război mondial. Energic, cu o alură robustă, Maxwell a devenit cunoscut ca proprietarul ziarului Daily Mirror, singurul ziar popular care sprijinea Partidul Laburist; fost laburist, membru al parlamentului, Maxwell era excepţia între ceilalţi magnaţi , care erau toţi conservatori.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.