Mass-media

Trimis la data: 2011-07-04 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 255
Autor: Ioana birla Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.Definitie conceptuala mass-media
DEX: MASS-MEDIA s.n. = Totalitatea mijloacelor tehnice de comunicare in masa a informatiilor (radio, televiziune, internet, cinematograf, publicatii, etc.).Sistemul mass-media asigura circulatia informatiilor, opiniilor si atitudinilor considerate a avea semnificatie sociala, reprezinta o adevarata legatura informationala intre diverse parti si segmente sociale. Mass-media contribuie la cristalizarea si, apoi, la raspandirea opiniei publice.

2.Rolurile ocupate de mass-media in viata sociala
Rol informativ: Alimenteaza publicul cu stiri sau informatii despre evenimentele sociale, afaceri publice si viata politica.
Rol interpretativ: Evenimentele sau faptele cotidiene difuzate de mass-media sunt intepretate si judecate.

Rol expresiv: Din punct de vedere al functionarii ei, mass-media este un forum in care persoane sau diverse grupuri sociale pot face cunoscute opiniile si castiga o identitate culturala, politica, sociala.
Rol critic: Mass-media joaca rolul de "caine de paza", in numele opiniei publice, fata de sistemul de guvernare al statului, de investigare sau punere in lumina a situatiilor sau aspectelor anormale din viata sociala si confruntarea unor curente diferite de opinie care se manifesta prin intermediul mass-mediei.

Rol instructiv-culturalizator: Mass-media difuzeaza informatii si cunostinte cultural-stiintifice.Rol de liant social: Mass-media poate genera un mecanism de solidaritate sociala in caz de calamitati naturale, situatii personale deosebite care solicita ajutorul celorlalti membri ai sociatatii.

Rol de divertisment:Mass-media pune la dispozitia publicului modalitati de petrecere a timpului liber. (dupa Vasile Tran, Irina Stanciugelu, Teoria comunicarii, Comunicarea. Ro, 2003, pag. 132-134).

3.Avantaje si dezavantaje
Avantajele comunicarii in masa:Faciliteaza un schimb de ganduri sau idei
Prin dimensiunea sa, faciliteaza imprastierea informatiei, creste viteza cu care un mesaj se propaga.Este o modalitate de a lega parti discontinue ale vietii sociale.Diminueaza stressul cotidian

Compenseaza anumite frustrari.Sprijina efortul de autoidentificare
Are rol de supraveghere publica.Denunta si sactioneaza formele de devianta sociala.Mesaje complexe, cantitate mare de date
Mediaza raporturi dintre stat si public si dintre individ si mass-media
Repereaza, selecteaza, evalueaza, prezinta evenimente etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.