Mass-media si globalizarea

Trimis la data: 2010-09-11
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 1
Autor: DEnisa Ispas
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Massmedia se refera la ansamblul tehnicilor si continuturilor de comunicare de masa, de tip audio-video, in care initiativa continutului mesajului apartine emitatorului. Emitatorul se poate interesa de preferintele publicului, in special in cazul posturilor radio-tv comerciale, dar numai consultativ si la nivel de medie a gusturilor, fara a intra intr-un proces de consultare efectiva, cu semnificatie pentru public si constanta cu audienta.
Spatiul massmedia se refera la publicul care este informat si la publicul de unde se extrag informatiile. Massmedia, este prin aceasta, o activitate sociala. Fiind o activitate sociala efectuata la scara publicurilor, activitatea de informare implica mai mult ca oricand responsabilitatea celor care se ocupa cu aceasta. Publicul tinta poate fi orice grupare de oameni care justifica derularea pentru ea a procesului de informare.

Publicul tinta poate fi un grup oarecare de consumatori de emisiuni de divertisment sau poate fi un guvern care trebuie "facut sa inteleaga" un anumit mesaj de politica externa, etc. Publicul tinta poate coincide sau nu cu publicul de extractie a informatiilor. Publicul de extractie este constituit din orice grupare de oameni care poate "produce" informatii de interes pentru publicul tinta. Instanta care decide ce este de interes si ce nu este massmedia, mai exact comanditarii massmedia.

Comanditarii pot fi proprietarii unor produse a caror vanzare trebuie impulsionata sau pot fi guverne care doresc modificarea climatului social si politic din alta tara (al carei public este grupul tinta).
Sistemul massmedia este constituit din ansamblul mijloacelor tehnice prin care se culeg, se proceseaza si se difuzeaza informatiile. Suportul logistic pentru efectuarea unor transmisii internationale, de la cazare pana la aparatura de transmisie prin satelit fac parte din sistemul massmedia.

Reporterii, cameramanii, camerele de luat vederi, faxurile, reportofoanele, birourile, telefoanele, dar si tehnicile prin care informatia este procesata, eventual "reorientata" (i se schimba mesajul prin schimbarea accentelor), fac si ele parte din sistemul massmedia.O prima deosebire fata de difuzarea traditionala apare in ceea ce priveste vectorii de difuzare care dezinstitutionalizeaza. Responsabilitatea difuzarii trece de la scoala, familie si biserica in zona mass-mediei si a internetului (componenta de difuzare digitala massmedia prin computerul personal).

O singura institutie a supravietuit modernizarii spatiului social, in calitate de sursa de ordine sociala: locul de munca. Locul de munca, prin profesie si prin diviziunea functionala a muncii este principala sursa de solidaritate sociala (deci sursa morala) in societate, inca de acum aproape doua sute de ani, in societatile dezvoltate. In societatile moderne, profesionalizarea este unul dintre cei mai importanti factori de socializare. Paradoxul societatii contemporane este ca intre calitatea cu totul deosebita a informatiei profesionale, in care sta ordinea tehnologica a lumii si calitatea informatiilor difuzate prin massmedia apare o distanta tot mai mare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.