Masurarea energiei cu contorul de inductie

Trimis la data: 2003-01-09 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 2710
Autor: Tania Duma Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Studiul funcţionării aparatelor de inducţie, măsurarea energiei şi verificarea contorului de inducţie monofazat.
Desfãşurarea lucrării:
Se realizează schema din figură:
Aparatură necesară:
ATR - autotransformator 0-250V /8A;
A - ampermetru 0-1 A şi 0-5A;

V - voltmetru 0-300 V;
W - wattmetru 300V şi 2,5-5A;
Rs- rezistentă de sarcină:
R1 =440(/1,3 A;
R2 = 2 x 30(/5 A (legate în serie);
Ls – inductanţa de sarcină variabilă bornele 1-3 respectiv 1-4;
Wh –contor de inducţie monofazat cu parametrii: Un = 220V; In = 5A; Cn = 1200 rot/kWh → Kn 3000 Ws/rot;

2.1. Verificarea la mersul in gol:
Se întrerupe curentul de sarcinä (K deschis). Discul contorului trebuie să se rotească mai mult de o turä dacä tensiunea ap1icată (reglat pe voltmetru) este 90% Un = 198 V apoi 110%Un = 242V. La sfârşit se reduce tensiunea Ia zero.

2.2. Verificarea sensibilitätii
Se închide întrerupătorul K. Se reglează tensiunea nomina1ă, şi curentul egal cu 1%In=0,05A cu sarcinä put rezistivŕ. Contorul trebuie sä aibä o funcţionare continuă şi uniformă.

2.3. Verificarea preciziei:
Întrerupătorul K închis. Se realizează o sarcinä pur rezistivä cu reostatul R1 şi se reglează tensiunea nominală şi curentul la 0 valoarea de ≤1A. Se citeşte indicaţia wattmetrului şi datele se trec în tabel. Cu ajutorul cronometrului se va mäsura timpul tm în care discul contorului face n rotaţii. Valorile se trec în tabel in coloanele corespunzätoare. La sfârşit se reduce tensiunea Ia zero.

In mod asemänätor se va proceda cu reostatul R2, curentul de sarcinä fiind acum ≤5A. Valorile mäsurate se trec în tabel, apoi se reduce tensiunea la zero. Se vor realiza sarcini inductive folosind de inductivitatea variabilă Ls. In primul caz se leagă rezistenţa de sarcinä R2 in serie cu bornele 0-3 a lui Ls şi se procedează ca mai înainte. Curentul trebuie să fie I < 3A. In final se realizează o sarcină pur inductivă, folosind bornele 0-4 ale inductivităţii Ls. Se procedează ca in cazurile precedente. Curentul nu trebuie să depäşeascä valoarea de 2A. La terminarea lucrării se reduce tensiunea şi se deschide întrerupătorul K. Restul valorilor din tabel se calculează.

Puterea aparentă: S=UI[VA]; Energia consumată în realitate: W=Ptm[kW]; Timpul calculat tc se determină din relaţia: tc=nKn/P unde n este numărul de rotaţii de disc; Kn constanta contorului [Ws/rot]; P puterea măsurată [W], tm este timpul măsurat de cronometru în timp ce discul efectuează cele n rotaţii, în care Kn este dat, n şi P sunt cele din tabel. Factorul de putere se calculează folosind expresia: cos (=P/S. K este constanta reală a contorului, se determină cu relaţia de mai sus, înlocuind tm pentru tc, iar celelalte mărimi sunt în tabel. Această valoare a constantei K se compară cu Kn determinată din Cn, constanta înscrisă pe contor.

Eroarea contorului se calculează din relaţia: .
Sarcina
U[V]
I[A]
P[W]
S[VA]
W[kWs]
n[rot]
tc[s]
tm[s]
cos(
K[Ws/rot]
([%]

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.