Masurarea in sociologie

Trimis la data: 2015-06-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalina_D
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
- masurarea in cercetarea sociologica
- intervine ca in orice alt tip de cercetare stiintifica, si anume asa: pentru a produce evidenta necesara testarii unei ipoteze, oricare ar fi ea, avem de descris (cel putin) doua variabile, variabila dependenta (cea a carei variatie dorim sa o explicam) si variabila independenta (cea cu a carei variatie incercam sa explicam variatia variabilei dependente). A masura este a descrie variatia unei variabile;
- aveti grija ca destul de multe dintre manualele de MTCS trateaza masurarea la un loc cu scalele de atitudine si fac din ea ceva deosebit de complicat. De aici pot rezulta tot felul de confuzii, ba chiar teama ca nu vei pricepe niciodata povestea asta. Tineti-va firea.
Ce este masurarea? Cum se masoara? - masurarea este o activitate de cunoastere LMC pentru orice persoana normala.
- orice persoana normala poate numi ceea ce vede, aude, simte etc., deci poate distinge in limba pe care o vorbeste ceva de altceva. Astfel, distingem intre ciini si piini. Despre ciini putem spune ca asta e Saint Bernard, asta e scottish-terrier, pe cind asta e maidanez.
- orice persoana normala poate sa compare ceea ce vede, aude, simte etc. pentru a distinge intre ceva-urile de aceeasi natura si pentru a pune o anumita ordine intre ceva-urile de aceeasi natura.

Despre ciini putem spune ca asta e mai mare, iar asta e mai mic sau ca asta e mai agresiv, iar asta e mai bleg sau ca asta e mai batrin, iar asta e mai tinar;- in mintea fiecaruia dintre noi, masurarea beneficiaza de un impuls/ avint natural foarte puternic (cuvintul englezesc drive ar fi cel mai potrivit). Avem propensiunea de a "masura" tot felul de chestii care ne intra in raza atentiei. O parte insemnata din monitorizarea reflexiva cu care ne gestionam viata de zi cu zi este formata din activitati de comparare si evaluare. Avem competenta de a "masura", ca si abilitatea de a ne rafina "masuratorile".

Reputatia noastra de oameni destepti se bazeaza in mod substantial pe capacitatea noastra de a discerne. De altfel, in secolele XVII si XVIII, aceasta capacitate era pretuita in Europa ca insasi esenta excelentei umane ;- fiecare dintre noi este dotat cu o competenta de masurare eficace si prompta
- este o competenta care vine si se perfectioneaza din adincimea istoriei speciei noastre;
- este o competenta incastrata in limba pe care o vorbim, oricare ar fi ea;- deci este o competenta pe care ne-o insusim odata cu limba materna;
- este o competenta pe care fiecare dintre noi si-o poate perfectiona, in primul rind prin perfectionarea nivelului de maiestrie la care ne stapinim limba materna.

Lumea fiecaruia/ fiecareia dintre noi este direct dependenta de numarul de cuvinte pe care il detinem, deci de capacitatea de decupare si de denumire a "obiectelor" lumii inconjuratoare. Prin insasi natura lor, limbile naturale sint facute sa decupeze lumea, atit lumea inconjuratoare, cit si lumea interioara. Cuvintele noastre decupeaza lumea in entitati distincte, analizabile si comunicabile ca entitati distincte.

Limbile naturale se imbogatesc in mod continuu cu decupaje, deci cu cuvinte noi, cu decupaje mai precise, mai nuantate. Calitatea gindirii fiecaruia/ fiecareia dintre noi este dependenta de numarul de cuvinte pe care le stim, deci de capacitatea de a decupa in mod clar si nuantat lumea. A largi lumea in care traim inseamna a inventa cuvinte, si este greu de decis daca mai intii sesizam si dupa aceea numim sau mai intii numim, iar acolo unde nu putem numi nu putem sesiza (vezi tulburatorul abandon al lui Heidegger fata de agenda initiala pentru Sein und Zeit);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.