Masurarea rezistentei de izolatie si verificarea rigiditatii dielectrice la masinile electrice rotative si transformatoarele electrice

Trimis la data: 2013-04-12 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Vatavu Marius Dimensiune: 241kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Starea izolatiei masinilor electrice constituie un element important care influenteaza fiabilitatea acestora, putand fi caracterizata prin anumiti indicatori. Conform normelor in vigoare, se prezinta in continuare notiunile de baza privind rezistenta de izolatie. Verificarea acesteia, in afara de precizarile din standarde, se face si pe parcursul procesului de fabricatie a bobinajelor conform normelor interne stabilite pentru tehnologia de izolatie specifica producatorului.
Referate similare: Masurarea rezistentelor

Indiferent de starea de curatenie a suprafetei infasurarii, daca temperatura acesteia este sub valoarea punctului de roua a mediului ambiant, se va forma o pelicula de umezeala iar rezistenta de izolatie se va micsora. Efectul este mult mai accentuat daca suprafata este murdara. Deci este indicat sa se masoare rezistenta de izolatie cand temperatura infasurarii este superioara celei corespunzatoare punctului de roua. Multe tipuri de izolatii ale infasurarilor sunt higroscopice, umezeala din mediul ambiant patrunzand in interiorul izolatiei, iar umiditatea absorbita va avea o mare influenta asupra rezistentei de izolatie a infasurarilor.

La masinile care functioneaza, caldura degajata mentine izolatia la o temperatura ridicata, astfel incat aceasta ramane uscata. Masinile care nu functioneaza trebuie incalzite pentru a asigura infasurarii o temperatura mai mare decat valoarea punctului de roua.Pentru cele mai multe materiale folosite la izolatia masinilor electrice rotative, rezistenta de izolatie variaza invers proportional cu temperatura. Pentru a compara valorile rezistentei de izolatie determinate la mai multe temperaturi, se recomanda ca valorile masurate sa fie raportate la o temperatura de referinta de 40 ºC, folosind relatia:

Determinarea valorii rezistentei de izolatie la 40 ºC poate fi facuta masurand rezistenta de izolatie a infasurarii la mai multe valori ale temperaturii si reprezentand-o in functie de temperatura in coordonate semilogaritmice. Masurarile se fac pentru temperaturi mai mari decat cea a punctului de roua.Variatia rezistentei de izolatie cu temperatura in sistemul de coordonate semilogaritmice este practic liniara, astfel ca, prin extrapolare se va putea determina valoarea rezistentei de izolatie la 40 ºC. Din graficul reprezentat in figura 1 se poate calcula coeficientul Kt si reprezenta in functie de temperatura.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.