Masurarea rezistentelor

Trimis la data: 2002-06-17 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 11308
Autor: Miruna Dumitrache Dimensiune: 178kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Orice rezistenta electrica poseda din punct de vedere al masurarii, urmatoarele caracteristici : valoarea nominala a rezistentei, toleranta, puterea de disipatie,tensiunea maxima de functionare, stabilitatea, inductanta si capa-citatea proprie,constanta de timp si frecventa proprie de rezonanta.

Tinanad seama de cele mentionate,rezistentele electrice se pot imparti in doua grupe :rezistente ideale,care in curent alternativ pot fi parcurse de curenti in faza de tensiune aplicata la bornele acestora (fig. 1,a) ;

rezistente reale la care tensiunea aplicata la borne, in curent alternativ si curentul nu mai sunt practic in faza,deoarece astfel de rezistente reprezinta un dipol care poseda elemente reactive concrete in serie sau in paralel (fig 1 ,b).

Deci, o rezistenta reala poseda o capacitate proprie (Cp) si o inductanta proprie (Lp),iar intre rezistenta si masa se formeaza capacitatile parazite C1 si C2.Datorita acestor elemente parazite, valoarea rezistentei Rp depinde de frecventa curentului care parcurge rezistenta.O rezistenta se comporta pur rezistiv si ramane constanta ca valoare,intr-o gama de frecventa extinsa pana la frecventa de rezonanta a rezistentei,calculabila cu relatia :

De aceea este necesar ca rezistentele utilizate la frecvente inalte sa aiba elemente parazite Lp si Cp cat mai mici.Aceste elemente parazite se pot neglija in curent continuu,cat si in curent alternativ pana la freventa de 100…1000 Hz. Valorile rezistentelor se masoara,in curent continuu,aplicand diferite metode in functie de tipul si marimea rezistentei de masurat.

2.Masurarea rezistentei conductoarelor metalice
2.1.Masurarea rezistentelor,in curent continuu,cu ajutorul voltmetrului si ampermetrului.

Masurarea rezistentei , in curent continuu,cu ajutorul voltmetrului si ampermetrului se poate face,in functie de modul de montaj al acestora,prin doua procedee:

-montajul aval,cand voltmetrul este conectat la bornele rezistentei de masurat,Rx,asa cum se reprezinta in figura 2a;

-montajul amonte,cand voltmetrul este conectat la bornele ansamblului format din rezistenta de masurat Rx si iszolatia ampermetrului rA,conform fig 2b.

Pentru montajul aval (fig. 2 a) masurarea rezistentei Rx se face cu relatia:

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.