Masuri de incluziune sociala

Trimis la data: 2014-01-06
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 148
Nota: 9.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 131kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Contextul proiectului: Conform datelor statistice oficiale, populatia municipiului Craiova numara 302601 persoane, dintre care 8820 fiind de etnie rroma, la Recensamantul populatiei din 2002. La nivelul judetului Dolj, statistica, in urma acestui recensamant, arata ca populatia totala numara 734230 persoane, dintre care 31544 (4,29%) de etnie rroma. Estimarile facute de PRSD Dolj vorbesc insa de peste 40000 de etnici rromi, iar cele ale Comunitatii Etniei Rromilor, de peste 70000. Situatia socio-economica a etniei Roma ramane, inca, destul de dificila si se plaseaza la un nivel ridicat de pauperitate, riscul de saracie in cadrul acestei etnii fiind mult mai ridicat fata de riscul de saracie la nivel national.
Comunitatile de romi sunt afectate de diverse probleme: niveluri inalte ale somajului, venituri reduse, pregatire profesionala si educationala scazute (cu efecte vizibile in participarea pe piata fortei de munca), conditii de locuit improprii si acces limitat la serviciile publice. Un numar mare de romi nu au acte de identitate, fapt care are ca efect excluderea de la drepturile sociale: angajare legala intr-un loc de munca, asistenta sociala, asigurari sociale etc.

Pe langa aceste realitati, membrii etniei Roma raman (desi mai rar ca in trecut) subiecti ai unor forme de discriminare legate de accesul la piata fortei de munca. Aceste atitudini sunt alimentate de stereotipuri si prejudecati inradacinate in mentalul colectiv. Guvernul Romaniei a abordat situatia minoritatii Roma prin elaborarea, si aplicarea unor politici complete si complexe care sa usureze integrarea socio-economica a acestei minoritati, precum si eliminarea practicilor discriminatorii cu care se confrunta membrii ei.

Politicile guvernului in acest domeniu, concentrate sub umbrela cadrului legislativ oferit de Strategia Guvernului Romaniei de Imbunatatire a Situatiei Romilor (H.G. 430/2001) sunt elaborate la nivel central de catre toate ministerele si structurile guvernamentale, sub coordonarea institutiei special create in acest scop -Agentia Nationala pentru Romi, toate avand ca scop ameliorarea situatiei etniei Roma Romania.

Prin proiectul propus, se va urmari calificarea beneficiarilor in meseria de confectioner tamplarie din aluminium si mase plastice, in cadrul unui curs de formare profesionala ce se va desfasura pe parcursul a 9 luni. Implementarea va debuta cu selectarea tinerilor din PMT Craiova care vor fi implicati in procesul de calificare conform urmatoarelor criterii: apartenenta la etnia rroma; condamnati din randul celor cu hotarari definitive, de executare a pedepselor privative de libertate;durata condamnarii-cel putin 1 an de la inceperea cursului de calificare pana la termenul de eliberare conditionata;

comportament bun avut pe perioada executarii pedepsei; nivel de educatie-minim 8 clase, interviu individual. Echipamentele achizitionate sunt indispensabile unei bune derulari a proiectului in vederea dobandirii abilitatilor meseriei. Cu ajutorul echipamentelor IT vor fi elaborate materiale informative necesare promovarii proiectului cat si diseminarii rezultatelor sale in randul actorilor implicati.Avand in vedere specificul grupului tinta, si anume, tineri care efectueaza o sanctiune privativa de libertate, intrucat ei nu pot parasi unitatea, pentru derularea cursului este necesara amenajarea si dotarea cu echipamente a unei sali, la standarde similare desfasurarii acestuia in randul persoanelor aflate in libertate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.