Masuri de siguranta cu caracter medical

Trimis la data: 2009-08-17
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 0
Autor: Neli Oprea
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obligarea la tratament medical este masura de siguranta cu caracter medical care consta in obligatia faptuitorului care, din cauza unei boli ori a intoxicarii cronice prin alcool, stupefiante sau alte substante asemanatoare, prezinta pericol pentru societate, de a se prezenta in mod regulat la tratament medical pana la insanatosire.
Masura obligarii la tratament medical se ia impotriva faptuitorului care se afla intr-o stare psiho-fizica anormala datorita bolii sau intoxicarii cronice cu alcool, stupefiante sau alte substante si cu privire la care exista temerea ca va savarsi noi fapte penale ca urmare a acestei stari psiho-fizice anormale.
Codul penal stabileste prin textul art.113, continutul juridic al acestei sanctiuni de drept penal, sub urmatoarea formulare " Daca faptuitorul, din cauza unei boli ori a intoxicarii cronice prin alcool, stupefiante sau alte asemenea substante, prezinta pericol pentru societate, poate fi obligat a se prezenta in mod regulat la tratament medical pana la insanatosire".

Cand persoana fata de care s-a luat aceasta masura nu se prezinta regulat la tratament, se poate dispune internarea medicala.
Astfel, motivul internarii il constituie pericolul pentru societate prezentat de persoana care sufera de o boala sau de o intoxicare cronica cu alcool sau alte substante si care a savarsit o fapta penala.
Masura obligarii la tratament medical se poate lua fata de faptuitorul care sufera de o boala care nu ii afecteaza discernamantul sau in cazul in care discernamantul sau este diminuat.

De asemenea, lipsa discernamantului care pune in evidenta o anumita agravare a bolii, nu exclude posibilitatea aplicarii unui tratament ambulator.Daca persoana obligata la tratament medical este condamnata la pedeapsa inchisorii, tratamentul se efectueaza in timpul executarii pedepsei inchisorii.Masura obligarii la tratament medical poate fi luata in mod provizoriu si in cursul urmaririi penale sau al judecatii.
Alte reglementari exprese, referitoare la aceasta masura de siguranta, intalnim in Codul de procedura penala.

Astfel, art.162 din Codul de procedura penala, care are denumirea marginala "Luarea masurilor de siguranta", prevede in primul sau alineat ca: " In tot cursul procesului penal, daca procurorul sau instanta de judecata constata ca invinuitul sau inculpatul sa afla in vreuna din situatiile aratate in art.113 sau 114 din Codul Penal, dispune luarea in mod provizoriu a masurii de siguranta corespunzatoare".

In stransa legatura cu aceasta prevedere, ultimul alineat al art.245 C.pr.pen.( articol care se refera la unele dispozitii complementare ale ordonantei de incetare a urmaririi penale) stabileste ca, daca in cursul urmaririi penale s-a luat vreuna din masurile de siguranta aratate in art.162 C.pr.pen., se va face mentiunea despre aceasta in ordonanta de incetare a urmaririi penale.Aceste dispozitii se vor aplica in mod corespunzator si in procedura scoaterii de sub urmarire penala, potrivit art.249 alin.2 C.pr.pen.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.