Materia pentru examenul de capacitate 2002 - geografie

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 46 Nota: / 10 Downloads: 3205
Autor: Petrin.34 Dimensiune: 51kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
România este aşezată în emisfera nordică, la egală distanţă de Ecuator şi Polul Nord. Acest lucru este demonstrat de paralela de 450 lat. N, care marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord şi care taie şi România prin partea sudică, deci România este aşezată în plină zonă de climă temperată.

România este aşezată în emisfera nordică, la egală distanţă de Ecuator şi Polul Nord. Acest lucru este demonstrat de paralela de 450 lat. N, care marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord şi care taie şi România prin partea sudică, deci România este aşezată în plină zonă de climă temperată.

Aşezarea în Europa

România este aşezată în sud-estul Europei şi face parte din regiunea Europa Centrală. Este aşezată în Europa la egală distanţă de următoarele extremităţi:
- N: Capul Nord
- V: Capul Roca 2900 km
- E: munţii Ural
Extremitatea sudică este Capul Matapan care se află la cca. 1000 km.
România este tăiată de paralela de 460 lat. N în două părţi egale. Meridianul de 250 long. E taie Europa şi România în două părţi egale, el formând împreună cu paralela de 460 lat. N centrul ţării, lângă oraşul Făgăraş.

Aşezarea geografică a României

România este o ţară carpato-danubiano-pontică:
- este o ţară carpatină, deoarece cca. 2/3 din lungimea Carpaţilor se desfăşoară pe teritoriul ţării noastre (800 km). Lungimea Carpaţilor este de cca. 1500 km2. Carpaţii încep din bazinul Vienei şi se termină în Valea Timokului, aceştia întinzându-se pe teritoriul a şapte ţări: Austria, Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, România şi Iugoslavia;
- este o ţară danubiană deoarece 1/3 din lungimea Dunării face graniţa dintre România şi alte state şi curge pe teritoriul României pe o lungime de 1075 km2. Lungimea totală a Dunării este de 2860 km2, acesta străbătând zece ţări: Germania, Austria, Slovacia, Croaţia, Ungaria, Iugoslavia, România, Bulgaria, Rp. Moldova şi Ucraina. Dunărea udă patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad;
- este o ţară pontică deoarece are ieşire la Marea Neagră. Lungimea litoralului României este de 247 km2/234 km2.
Suprafaţa României este de 238 391 km2. Este o ţară medie ca mărime. Are graniţe terestre în lungime de 1085,5 km2 şi graniţe fluviale în lungime de 1817 km2, făcute de Dunăre, Prut şi Tisa. Populaţia este de 22 500 000 locuitori.
Vecini:
N – Ucraina;
N-V – Ungaria;
S-V – Iugoslavia;
S – Bulgaria;
E – Rp. Moldova şi Ucraina;
S-E – Marea Neagră.

Formarea reliefului:
- relieful din Europa şi România s-a format în urma a trei orogeneze:
- orogeneza caledoniană;
- orogeneza hercinică;
- orogeneza alpină.
- orogeneza este o perioadă de timp în care apar uscaturi datorită mişcărilor tectonice.
- orogeneza caledoniană a dus la apariţia unei părţi din Europa (uscat): m-ţii Scandinavici, m-ţii Scoţiei.
- în urma orogenezei hercinice a apărut o altă parte de uscat în Europa – m-ţii Penini, pod Renan, pod. Ardeni, pod. Dobrogei.
- în urma orogenezei alpine a apărut sistemul de m-ţi tineri: Alpino-Carpato-Himalaian.

Caracteristicile reliefului:
a) relieful României este:
- variat;
- proporţional;
- concentric;
- simetric (în trepte).
b) hidrografia are o formă radiară
c) relieful României este accesibil activităţilor socio-economice.
d) complementaritatea reliefului

a) Relieful României conţine toate formele de relief: munţi, podişuri şi câmpii.
Relieful este proporţional deoarece fiecare din cele trei forme majore de relief deţine aprox. 1/3 din suprafaţa ţării: munţii ocupă 28%, dealurile şi podişurile 42% şi câmpiile ocupă 30% din suprafaţa ţării.
Relieful este concentric deoarece în centrul ţării se află Depr. Col. a Trans., ea este înconjurată de munţi, munţii sunt înconjuraşi de subcarpaţi, aceştia la rândul lor de dealuri şi podişuri, iar dealurile şi podişurile sunt înconjurate de câmpii.
b) apele curgătoare care izvorăsc din centrul ţării se îndreaptă aproape spre toate graniţele ţării ca nişte raze.
c) relieful României nu este prea înalt sau accidentat deoarece a fost posibilă construirea de aşezări umane pe lângă resursele minerale existente aici.
d) complementaritate reliefului constă în aceea că resursele subsolului dintr-o zonă geografică sunt completate cu altele din zona vecniă.

800 km2 din Carpaţi se desfăşoară pe teritoriul României. Au înălţime medie. Sunt formaţi din toate tipurile de roci: metamorfice, magmatice şi sedimentare (fliş). Au în subsol numeroase bogăţii minerale. Au numeroase depresiuni intramontane. Au fost afectaţi de ultima glaciaţiune, deci au lacuri glaciare şi văi glaciare. Sunt împăduriţi. La peste 2000 m, există pajişti alpine. Depresiunile au fost locuite din cele mai vechi timpuri.
Carpaţii româneşti au următoarele subdiviziuni:
- Carpaţii Orientali;
- Carpaţii Meridionali (Alpii Transilvaniei);
- Carpaţii Occidentali.

Limite:
Carpaţii Orientali:
N – graniţa cu Ucraina;
S – Valea Prahovei.
Carpaţii Meridionali:
E – Valea Prahovei;
V – Culoarul Timiş-Cerna.
Carpaţii Occidentali:
N – Râul Barcău sau Valea Someşului;
S – Dunărea.

Carpaţii Orientali

Limite:
N – graniţa cu Ucraina;
V – Câmpia de Vest, Dealurile de Vest şi Depresiunea Colinară a Transilvaniei;
S – Valea Prahovei, Subcarpaţii de Curbură;
E – Podişul Sucevei,

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.