Materiale chimice - cauciucul

Trimis la data: 2014-01-24 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Tataru Laura Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cauciucul se gaseste sub forma unei dispersii coloide in sucul laptos numit latex, al multor plante (peste 500 de specii), mai ales tropicale, apartinand familiilor moraceelor (de ex. "guayula", Parthenium argentatum din Mexic si din sudul Statelor Unite) si euforbiaceelor. Din aceasta ultima familie face parte cea mai importanta dintre plantele producatoare de cauciuc, Hevea brasiliensis, originara din regiunea de la sudul fluviului Amazon si cultivata, pe scara mare, in Vietnam, Malaesia, Indonezia. Unele plante din regiunile temperate contin de asemenea cauciuc, insa in cantitati insuficiente pentru o exploatare industriala.

. Din aceasta ultima familie face parte cea mai importanta dintre plantele producatoare de cauciuc, Hevea brasiliensis, originara din regiunea de la sudul fluviului Amazon si cultivata, pe scara mare, in Vietnam, Malaesia, Indonezia. Unele plante din regiunile temperate contin de asemenea cauciuc, insa in cantitati insuficiente pentru o exploatare industriala. Printre acestea se numara laptele cucului si unele specii de papadie. In aceste plante din urma, cauciucul se depune in radacina si se izoleaza prin dezagregarea acesteia cu hidroxid de sodiu.

Structura cauciucului. Formula bruta a cauciucului, C5H8 (Faraday, 1826; Dumas, 1838), este aceea ca a izoprenului. Proprietatile cauciucului, de exemplu tensiunea de vapori aproape egala cu zero si caracterul coloid al solutiilor sale, indica insa structura macromoleculara.Incalzit, cauciucul nu distila; la temperaturi mai inalte de 300o el se descompune, dand izopren. In conditii optime cauciucul se transforma, cu un randament de 58%, in izopren. Cauciucul este deci un produs de polimerizare al izoprenului, un poliizopren, cu formula (C5H10)n.

Fiecare rest C5H8, din macromolecula cauciucului, contine o dubla legatura care se manifesta prin reactii de aditie: cu brom se obtine un brom-derivat alb, insolubil, (C5H8Br2)n. La fel reactioneaza cu clor-iodul (clorul singur da si reactii de substitutie). Cu N2O3, cauciucul da o nitrozita. Prin hidrogenare catalitica se formeaza un hidrocauciuc, (C5H10)n, cu caracterul unei parafine macromoleculare, saturate. Cauciucul formeaza cu ozonul o ozonida (C5H8O3)n, care da prin hidroliza (cu un randament de circa 90%) levulin-aldehida (C. Harries, 1901). S-a dedus de aici ca macromoleculele cauciucului contin catene lungi de felul urmator (H. Staudinger, 1922

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.