Materiale magnetice

Trimis la data: 2007-05-18
Materia: Fizica
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 25
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 14
Autor: Sidonius24
Dimensiune: 1396kb
Voturi: 344
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru ca lumea in care traim este un “camp magnetic” dar pentru ca nu exista o definitie clara ,pentru a intelege mai bine acest termen incepem prin a explica prin ochii energetici,electrotehnici si tehnologiei avansate tehnicile prin care campul magnetic este produs de magneti permanenti si de conductoare care sunt parcurse de curent electric.
Motivul alegerii acestei teme consta in faptul ca exista multe situatii in care diferite actiunii nu pot fi explicate,in cazul acesta studiind acesta stiinta vom afla ca de exemplu campul magnetic poseda energie si exercita forte asupra altor magneti.
Campul magnetic depinde in functie de compozitia magnetica a acestor materiale, iar compozitia lor se urmareste la rolul ei in functie de ce anume se doreste a se obtine.

Fierul constituie materialul,baza, celor mai multe campuri magnetice, acesta fiind la randul lor diversificate.

Cap II-Generalitati

De o deosebita importanta si strans legata de intelegerea proprietatilor magnetice ale materialelor este notiunea de camp magnetic.
Campul magnetic este produs de magnetii permanenti si de conductoare parcurse de curent electric.
Campul magnetic posedea energie si exercita forte asupra altor magneti sau conductoare parcurse de curentul electric.

Pentru determinarea starii de magnetizare a corpurilor sunt necesare doua marimi:

-intensitatea campului magnetic H,masurat in A/m;
-inductia magnetica B produsa de campul magnetic,masurat in tesla (T)=weber/metro patrat (Wb/m²).

Raportul dintre inductia magnetica B si intensitatea campului magnetic H se numeste permeabilitate magnetica absoluta si se noteaza cu μ .Ea are valori diferite pentru diferite materiale,la acelasi camp magnetic:

μ =B/H sau B= μH.

Permeabiliatea magnetica absoluta se exprima in weber/ampermetru (Wb A*m) sau henry/metru (H/m).
Pentru aceeasi intensitate a campului magnetic,raportul dintre permeabilitatea absoluta μ a unui mediu material oarecare si permeabiliatea absoluta a vidului μ0 (practice egala cu a aerului) si se numeste permaeabilitate magnetica relative a materialului si se noteaza cu μr :

μr = μ/ μ₀,

Permeabilitatea absoluta μ₀ a vidului este o marime constanta egala cu 4 π * 10 ֿ ⁷ H/m
Permeabilitaea magnetica relativa μr este o constanta de material,fara unitate de masura.

Cap III-Clasificarea materialelor electrotehnice
din punct de vedere magnetic

In functie de valoarea permeabilitatii magnetice relative μr .materialele electrotehnice se clasifica in materiale :

-diamagnetice (μ<1);
-paramagnetice(μ~1);
-feromagnetice(μ>1);

Materialele diamagnetice sunt:hidrogenul,carbonul,argintul,aurul,cuprul,zincul,germaniul,seleniul,siliciul etc.Ele au permeabilitate magnetica relative subunitara , foarte aproape de unitate.

Materialele paramagnetice sunt :oxigenul,aluminiul,cromul,platina,manganul,radiul,potasiul etc.Ele au permeabilitate magnetica relative supraunitara , foarte apropiata de unitate.

Materialele feromagnetice sunt:fierul ,cobaltul ,nichelul , gadoliniul si aliaje.Ele au permeabilitate magnetica relative mult mai mare decat unitatea ,ajungand la valori peste 100000.

Materialele feromagnetice sunt cunoscute sub denumirea de materiale magnetice.
Aceste matriale isi pierd complet proprietatile magnetice la temperature Curie,care este de 769⁰C pentru fier,1075⁰C pentru cobalt, 360⁰C pentru nichel si intre 60 si 380⁰C pentru aliaje,in functie de compozitie.

Conform teoriei magnetismului molecular , materialele magnetice se compun dintr-un numar foarte mare de magneti extreme de mici – magneti moleculari.

Intr-un material nemagnetizat,magnetii moleculari sunt asezati in dezordine (fig.1.a).Prin magnetizare,magnetii moleculari se orienteaza succesiv dupa directia campului de magnetizare (fig 1.b) In consecinta,efectele magnetice ale materialului se manifesta si in exterior-materialul sa magnetizat.

Fig 1.Magneti moleculari
a-in material ferromagnetic nemagnetizat;
b-in material ferromagnetic magnetizat.

Dupa modul in care materialele feromagnetice se comporta in campul magnetic,se deosebesc:
-materiale magnetice moi,care se pot magnetiza cu usurinta dar se si demagnetizeaza usor;
-materiale magnetice dure,care se pot magnetiza greu,dar isi mentin proprietatle magnetice timp indelungat.

Materialele magnetic moi au utilizarea cea mai raspandita in constructia de masini si aparate electrice.Din ele se construiesc miezurile respective , circuitele magnetice ale masinilor electrice ,electromagnetilor,releelor etc.

Materialele nagnetic dure se folosesc la fabricarea magnetilor permanenti ,utilizati cu precadere in constructia micromasinilor electrice si in aparatura electrica speciala.

Cap IV-Caracteristicile magnetice

Incercarile fundamentaele care se fac asupra materialelor magnetice servesc la:

-trasarea curbei de magnetizare ;
-trasarea ciclului de histerezis;
-determinarea pierderilor magnetice(ingloband pierderile prin histerzis si curent turbionari).

Curba de magnetizare a materialelor magnetice reprezinta variatia inductiei B, in functie de intensitatea campului magnetic H.
Daca se reprezinta graphic inductia B=f(H) se obtine o curba de forma celei din figura 2.Aceasta curba are trei portiuni distincte si anume:prima parte a curbei,pornind d la origine,este o dreapta Oa avand panta foarte mare (inclinare mare fata de abscisa); a doua portiune ab ,cotul curbei de magnetizare ; ultima portiune dincolo de b este tot o dreapta ,dar cu panta mica (aproape paralela cu abscisa).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.