Materiale rezistente la coroziune

Trimis la data: 2015-06-19 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mihaela_P Dimensiune: 983kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Coroziunea metalelor consta in distrugerea spontana, partiala sau totala, a acestora, in urma unor reactii chimice, biochimice sau electrochimice survenite in cursul interactiunii cu mediul inconjurator.
Coroziunea are efecte dintre cele mai nefaste, datorita ei pierzandu-se anual mari cantitati de metale. Unele aprecieri considera ca, in general, din intreaga cantitate de otel produsa anual in lume, cca. 30 % se transforma in rugina, ca urmare a proceselor de coroziune.

Coroziunea selectiva (figura 3) se manifesta prin atacarea numai a unui constituent sau prin dizolvarea solutiilor solide, din care un component se separa iarasi ca metal. Un exemplu frecvent, si in acelasi timp periculos, de astfel de coroziune este, " dezincarea" alamei.Coroziunea intercristalina (figura 4) se manifesta printr-un atac produs de-a lungul limitelor grauntilor cristalini, consecinta fiind o deteriorare a structurii, urmata de scaderea rezistentei materialului metalic.

In cazuri extreme se produce o dezagregare a constitutiei metalului, acesta transformandu-se in pulbere.
In cazurile usoare, coroziunea intercristalina se manifesta prin aparitia de fisuri, cel mai frecvent cu ocazia unor operatii de deformare plastica a metalelor.Protectia anticoroziva prin proiectare.
Proiectarea trebuie sa tina cont de toate conditiile impuse de procesul tehnologic ale carui masini si instalatii se proiecteaza, de proprietatile fizice si mecanice ale materialelor, de acoperirile de protectie corespunzatoare (acolo unde sunt necesare), de metodele de asamblare, usurinta de fabricare si de pretul de cost.

Exemplul 1: In proiectarea pieselor trebuie sa se evite pe cat posibil cavitatile orizontale, crestaturile, si zonele in care umiditatea poate fi retinuta (figura 7).Acoperirile cu pelicula de oxizi sunt posibile atat in cazul materialelor metalice feroase cat si in cazul celor neferoase.Acoperirile cu pelicule de fosfati (fosfatarile) constau in formarea pe suprafata metalului de protejat, a unor fosfati stabili, foarte greu solubili in apa.

Acoperirile prin imersie la cald sunt posibile numai daca exista posibilitatea ca intre cei doi parteneri sa se poata forma aliaje (de ex. zincul si aluminiul se aliaza cel mai usor cu otelul).
Acoperirile prin metalizare sunt procedee termo-mecanice de acoperire a unei suprafete metalice cu un alt metal. Metalul care se depune se topeste la flacara unui arzator si se pulverizeaza cu ajutorul unui fluid sub presiune pe suprafata care trebuie metalizata.
Metalele cele mai frecvent utilizate pentru metalizare sunt zincul, plumbul, aluminiul, staniul, cuprul si aliajele sale, molibdenul, nichelul si otelurile inoxidabile.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.