Materiale utilizate in tehnologiile agroalimentare

Trimis la data: 2014-08-01 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Zinel_L Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Materiile utilizate in industria agroalimentara au ca si caracteristica principala, definitorie, faptul ca se regasesc ca elemente componente in alimentul rezultat in urma unui proces tehnologic.
Materiile sunt de doua feluri: materii prime si materii auxiliare.
Materiile prime sunt materii de baza, fara a caror participare nefiind posibila fabricarea unui produs alimentar. Pentru o anumita familie de produse alimentare, materiile prime constituie factorul comun care se regaseste in toate sortimentele respectivei familii.
Materiile auxiliare sunt acele materii, care adaugate la materiile prime, contribuie la completarea si modificarea caracteristicilor acestora.

Materialele reprezinta, in acceptiunea larg raspandita in industria alimentara, celelalte categorii de materiale care participa, impreuna cu materiile, la fabricatie, insa nu se regasesc in alimentul propriu-zis: materiale necesare pentru desfasurarea diferitelor procese tehnologice, materiale de ambalare, materiale pentru igienizarea salilor si echipamentelor de fabricatie, etc.
In continuare se prezinta mai multe criterii de clasificare a materiilor si materialelor.

a) Clasificare dupa provenienta
Functie de acest criteriu, se deosebesc materii si materiale naturale, respectiv artificiale.
Materiile naturale, denumite si materii prime naturale sau brute, se utilizeaza asa cum provin din natura, sau sunt supuse in prealabil unor prelucrari primare. Aceste materii provin din lumea minerala, din flora si din fauna, ca de exemplu saruri, apa, fructe, frunze, seminte, tulpini, radacini si tuberculi de plante, mamifere, pasari, pesti, crustacei si alte vietuitoare.

Materialele artificiale sau sintetice sunt acele materiale, care rezulta in urma unor transformari structurale in procese tehnologice adecvate. Exemple de astfel de materiale sunt aromatizantii, colorantii chimici.b) Clasificare dupa compozitia chimica de baza Functie de acest criteriu, se deosebesc materiale organice si materiale anorganice. Materialele organice se compun din cateva elemente chimice principale (C, H, O, N), la care se asociaza un numar foarte mare de alte elemente, rezultand astfel compozitii si structuri foarte variate.

Materialele anorganice sunt substante simple sau compuse, de tipul oxizilor, sarurilor, halogenurilor, etc.
Pentru fabricarea alimentelor, cea mai mare parte a materialelor sunt organice, provenind din regnul animal si vegetal. Materialele anorganice rezulta din regnul mineral si, cu toate ca se utilizeaza in canititate mai mica, sunt importante pentru alimentatie (de exemplu apa, apele minerale, diferite saruri folosite drept condimente).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.