Materii prime si materiale

Trimis la data: 2012-02-01 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 3670
Autor: Cri´┐Żoemu Bianca Ioana Dimensiune: 283kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Industria confectiilor, ca domeniu de activitate a industriei textile, se caracterizeaza printr-un puternic dinamism de fabricatie ce trebuie sa raspunda promt si oportun atat curentului moda cat si cerintelor majore ale populatiei. Acest dinamism presupune o cunoastere, din partea specialistilor din cercetare si productie, a nivelului tehnic actual din cadrul dezvoltarii tehnologiei de confectionare, urmarindu-se in principal:reducerea costurilor de fabricatie,reducerea consumurilor specifice,imbunatatirea calitatii fabricatiei,imbunatatirea calitatii produselor finite.

Dezvoltarea productiei industriale de confectii, diversificarea gamei sortimentale si imbunatatirea permanenta a calitatii produselor se poate realiza prin promovarea unor tehnologii noi de confectionare si utilarea intreprinderilor cu agregate si utilaje moderne incadrate in linii tehnologice de mare productivitate. Industria de confectii are largi perspective de dezvoltare avand asigurata o baza solida de materiale de fabricatie.

Baza de materii prime a confectiilor este constituita dintr-o gama foarte larga de materiale textile si netextile care impreuna concura la realizarea obiectivului acestei industrii. Pentru alegerea judicioasa a materialelor de fabricatie din punct de vedere economic, calitativ si tehnologic este necesara studierea si cunoasterea structurii si caracteristicilor acestora.

1.1. Definirea materiilor prime si a materialelor
Pentru realizarea bunurilor de larg consum materializate in produse de imbracaminte, incaltaminte, articole pentru sport, articole pentru uz casnic, articole tehnice, etc, industria de confectii utilizeaza o gama diversa de materiale textile si netextile, acestea constituind, in ansamblu, baza de materii prime pentru acest domeniu de activitate. Practic, notiunea de materie prima si material au semnificatii asemanatoare datorita elementelor comune de definire si utilizare a acestora in sfera productiei materiale.

Materiile prime reprezinta produsele naturale sau semifabricatele ce se pot constitui in materiale de fabricatie. Conform acestei definiti materiile prime reprezinta o prima etapa de evolutie, o faza incipienta de realizare a diverselor bunuri materiale. Ele se obtin, in general, prin diverse procedee specifice, mai mult sau mai putin complexe si mai mult sau mai putin costisitoare din punct de vedere al cheltuielilor de productie. Materiile prime sunt obtinute printr-un proces de productie semiindustrial sau industrial.

Baza de materii prime pentru un anumit domeniu de activitate reprezinta totalitatea produselor naturale si/sau a semifabricatelor obtinute prin diverse procedee tehnologice si care au o anumita destinatie productiva. Pentru ramura textila se considera ca materii prime fibrele textile naturale (produs natural) si chimice (semifabricat) iar pentru confectii se considera ca materii prime: tesaturile, tricoturile, netesutele, pieile si blanurile naturale sau inlocuitorii de piele si blana (materiale artificiale, sintetice), etc.

Materialele, in general, reprezinta totalitatea materiilor prime si/sau a semifabricatelor din care se pot executa diverse bunuri. Din punct de vedere a structurii, compozitiei, precum si a utilizarii lor in sfera proceselor de productie se pot exemplifica urmatoarele tipuri de materiale: plastice, textile, metalice, ceramice, lemnoase, etc. Aceste materiale sunt realizate in diverse sectoare productive, fiecare tip de material fiind obtinut printr-o tehnologie specifica.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.