Maturitate artistica intr-un debut literar in proza

Trimis la data: 2010-03-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.31 / 10
Downloads: 0
Autor: MArcus Marinela
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mai staruie inca mirosul cernelii de tipar in cele doua romane recent aparute in literatura "Arves" , 2008:"Diavolul cu chip de inger" si "Ori al meu , ori al mortii!" , autor ,Dae Rasinaru. Dae Rasinaru este un pseudonim provenit de la toponimul Rasina , o veche comuna gorjeana , azi cartier al orasului Ticleni . Sub acest nume isi ascunde identitatea profesorul Constantin N.Sofei, de limba si literatura romana , absolvent al Facultatii de Litere , Universitatea Bucuresti, in prezent pensionar.
Aparitia acestor carti , pentru subsemnatul acestor randuri, nu este o surpriza.Cum destinele noastre au facut sa fim mereu impreuna din clasa 1 pana la pensie, ne cunoastem reciproc . In cazul profesorului Constantin N.Sofei,aptitudinile creative s-au manifestat inca de pe bancile scolii, cand a colaborat la "Poezie,cantec,joc" cu poezii: A publicat versuri in Gazeta Gorjului, a condus cenaclul literar "Flacara" in orasul Ticleni si i-a incurajat si indrumat pe elevii cu inclinatii spre creatie.

In 1981 , a participat la un concurs cu piesa in doua acte, "Cine va fi martorul?" ,inspirata din activitatea petrolistilor, lucrare distinsa cu premiul al-2-lea , editia a-3-a a Festivalului National " Cantarea Romaniei", publicata in revista cu acelasi nume,octombrie ,1981,la rubrica "Atelier" Titlul primului roman contine o metafora , "Diavolul cu chip de inger " fiind comunismul. Actiunea din cele doua romane este plasata in perioada interbelica, in timpul celui de-Al doilea Razboi Mondial("Ori al meu ,ori al mortii") si in perioada postbelica ("Diavolul cu chip de inger")

Chiar daca imaginarul geografic corespunde pe alocuri realitatii pastrand intocmai , unele toponime si chiar antratoponime , raman carti de fictiune . Caracterul autografic al romanului "Diavolul cu chip de inger " este peremptoriu. Colaie Rasinaru ( numele de familie identic cu al autorului) este personajul principal. Baiat sarac, inteligent si plin de umor, se casatoreste cu Polina, orfana de tata , dar cu ceva avere. Munceste periodic la Constanta , cumpara pamant si devine astfel unul din taranii " mai rasariti" din localitate , fiind respectat de cei din jur.Dar cand sa se bucure si el , vin comunistii , iar satul traditional trebuie sa dispara. Cand se trece la colectivizare , in Rasina ,are loc o razmerita , femeile fiind primele revoltate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.