Mazey si Richardson

Trimis la data: 2014-11-07
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona_I
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Teza centrala este aceea ca odata ce UE a inceput sa se transforme intr-o arena importanta pentru procesul de luare a deciziilor in Europa, o anumita traiectorie a relatiilor institutionale dintre UE si grupurile de interese a devenit posibila. Autorii isi bazeaza aceasta ipoteza pe trei presupuneri teoretice. In primul rand, presupun ca birocratiile au o tendinta sa construiasca relatii stabile si flexibile cu grupurile de interese in fiecare domeniu de politici publice ca un instrument a a-si asigura o anumita "ordine negociata" sau mediu stabil. In al doilea rand, grupurile de interese manifesta in general o preferinta pentru birocratile de stat ca un loc important in care sa se informeze despre si sa influenteze politicile publice.
Grupurile de interese si Comisia au un interes mutual de a incerca sa formeze retele si comunitati stabile de colaborare pe politicile publice.Comisia Europeana ca o birocratie - comisia are nevoie de grupurile de interese Anthonz Downs,1967 a formult multe ipoteze privind comportamentul birocratic. Doua dintre ipotezele sale centrale sunt foarte relevante cand vine vorba despre relatia grupuri de interese/Comisie. Astfel, el a presupus ca biroctratii au un comportament rational - " ei actioneaza in cea mai eficienta maniera posibila date fiind capacitatile limitate si costurile de informare".

De asemenea, "Functiile sociale ale oricarei organizatii influenteaza puternic structura interna si comportamentul acesteia, si vice versa." Daca aplicam aceste doua ipoteze la Comisia Europeana (care in mod cert are resurse limitate si o mare nevoie de informatii din statele membre) putem presupune ca se va structura in moduri care vor facilita o formulare de politici eficiente - care reprezinta una dintre functiile Comisiei. De asemenea, putem presupune ca va adopta patternuri comportamentale care ii vor maximiza capacitatea de a interpreta realitatea externa pentru a putea formula politici eficiente.

Daca privim Comisia ca pe o birocratie relativ noua sau adolescenta(Mazey si Richardson, 1995), atunci o alta observatie a lui Downs deveni valoroasa, mai exact "sustinerea externa este cruciala pentru o birocratie noua". Strategiile de supravetuire a unei noi birocratii presupun ca aceasta sa demostreze continuu ca serviciile sale sunt utile pentru un anumit grup care poate aloca resurse suficiente pentru a o mentine in viata.

Initial, sursele externe de suport sunt "slabe, imprastiate si nu sunt obisnte sa aiba relatii cu o birocratie". Aceasta din urma trebuie, deci, sa se organizeze rapid pentru ca serviciiile sale sa devina foarte valoroase pentru utilizatori". Odata ce beneficiariii serviciilor oferite de birocratie se obisnuiesc cu castigurile pe care le obtin si "dezvolta relatii rutinizate cu aceasta", birocratia se poate baza pe o anumita inertie pentru a mentine acesta sustinere externa. Acesta relatie mai mult clientelara duce la o institutionalizare din punct de vedere a procesului de luare a deciziilor in cadrul organizatiei (birocratiei).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.