Mecanisme de actiune ale medicatiei antifungice

Trimis la data: 2005-01-28 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 373
Autor: Gabriel Stavre Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fungii sunt un mare grup de organisme multinucleate, cu nuclei de tip eucariot, dispersaţi într-un unocit micelial lipsit de pigmenţi fotosintetici şi acoperit cu un perete celular polizaharidic, adesea septat. Structura celulară şi nutriţia absorbtivă individualizează suficient aceste organisme pentru a forma un regn separat, regnul Fungi. Majoritatea fungilor sunt organsme saprofite care trăiesc pe materie organică moartă.

În mediul umed se multiplică bine la temperatura camerei, unii şi la temperatura frigiderelor, dar creşterea este sensibil accelerată în atmosfera caldă. Prezenţa zaharurilor în mediu le favorizează creşterea. În aceste condiţii pot acapara şi medii acide defavorabile dezvoltării bacteriilor.

Studiul substanţelor antibiotice antifungice este în plină dezvoltare datorită necesităţii de a combate îmbolnăvirirle micotice de suprafaţă sau viscerale care sunt în deplină creştere datorită utilizării pe scară largă a antibioticelor, corticosteroizilor, citostaticelor şi imunosupresivelor. După modul şi locul de acţiune aceste substanţe pot fi împărţite în fungicide care acţionează local şi fungicide care pot acţiona şi sistemic.

Antimicoticele sunt substanţe active faţă de diferite ciuperci patogene, având un spectru îngust sau larg; multe au toxicitate mare şi sunt folosite doar local. Amfotericina B (amphotericin B, fungizone) este un antibiotic macrolidic polienic produs de Streptomyces nodosus. Structura chimică este caracterizată printr-un inel lactonic de dimensiuni mari (cu 38 atomi de carbon) şi prin prezenţa a 7 duble legături conjugate (heptenă). Foarte eficace faţă de câţiva fungi patogeni, îndeosebi faţă de levurile din genul Candida, este folosită intravenos pentru tratamentul infecţiilor sistemice grave.

Toxicitatea mare, mai ales pentru rinichi, reprezintă un factor limitativ important. Administrată oral sau topic, amfotericina B poate fi utilă pentru tratamentul şi profilaxia candidozelor cutaneo-mucoase, fiind lipsită de riscurile toxice ale administrării sistemice, deoarece nu se absoarbe practic prin mucoase şi piele.

Spectrul antimicotic cuprinde, pentru concentraţii inhibitorii de 0,03-1μg/ml (care pot fi obişnuite în plasmă la dozele terapeutice), următorii fungi: Aspergillus fumigatus, Blastomyces dermatidis, Candida, Cryptococcus neoformans, Histoplasma capsulatum, Coccidioides immitis, Paracoccidioides brasiliensis, Rhodotorhula, Sporothrix schenki, Torulopsis glabrata, ca şi amebele din genul Naegleria.

Sensibilitatea in vitro nu este întotdeauna corelată cu eficacitatea terapeutică. Alte antibiotice, asociate amfotericinei B, pot avea efecte sinergice: flucitozina faţă de Candida, Cryptococcus neoformans şi Aspergillus, rifampicina faţă de Aspergillus, Histoplasma capsulatum şi Candida, minociclina faţă de Candida şi Cryptococcus neoformans.
Amfotericina B acţionează fungistatic sau fungicid, în funcţie de agentul patogen şi de concentraţie.

Molecula, care cuprinde porţiuni lipofile şi hidrofile, se leagă ireversibil de ergosterol şi alţi steroli specifici din membrana celulelor fungice. Se formează pori membranari prin care se pierd potasiu, alţi ioni, macromolecule, cu consecinţe toxice. Acţiunea sinergică cu alte antibiotice este atribuită uşurării pătrunderii acestora în celule prin membrana lezată.

Este posibil ca anumite efecte toxice la nivelul organismului gazdă să fie datorate legării de colesterolul din compoziţia membranei celulelor organismelor superioare. Deşi rezistenţa poate fi indusă in vitro pentru anumite tulpini ale unor fungi (Candida albicans, Coccidioides immitis), dezvoltarea rezistenţei in vivo este excepţională. Rezistenţa este atribuită scăderii cantităţii de ergosterol din membrană sau modificării structurii acestuia, cu micşorarea capacităţii de legare a antibioticului.

În afara acţiunii antibiotice, amfotericina B are proprietăţi imunostimulante referitoare atât la imunitatea umorală, cât şi la cea celulară. Semnificaţia clinică a acestei proprietăţi nu este precizată.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.