Mecanismul investitiilor realizate cu capital strain in Romania

Trimis la data: 2015-01-25 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 49 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marcel_G Dimensiune: 182kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Investitiile cu capital strain constituie, in opinia noastra, un concept si o realitate insuficient elucidate. Din punct de vedere juridic, investitia straina este definita ca fiind investitia realizata in modalitatile si conditiile recunoscute de lege, de catre persoane fizice sau persoane juridice care au calitatea de investitori straini, singure sau in asociere cu persoane fizice sau juridice romane . Legislatia romana in materie precizeaza si conditiile cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca o investitie pentru a fi considerata investitie straina si anume : a) sa fie realizata in modalitatile prevazute de lege; b) sa fie realizata cu respectarea conditiilor prevazute de lege; c) sa fie realizata de persoane care au calitatea de investitor strain.

Ca realitate economica, investitiile straine se regasesc mai mult sau mai putin, in toate tarile lumii, cu motivatii si argumentari variate, in timp si de la o tara la alta.
Necesitatea investitiilor straine este remarcata, intr-un cadru general, ca efect al diviziunii si diversitatii structurale a economiilor nationale fapt care implica deschiderea spre exterior a unor segmente ale economiei in care se admite accesul capitalului strain.

In al doilea rand, caracterul concurential al economiei mondiale faciliteaza exodul capitalului spre piete emergente, autoritatile statelor receptoare neputand lua masuri de contracarare directe datorita unor conventii si acorduri internationale pe care le-au semnat.
In al treilea rand necesitatea investitiilor straine este relevata cu deosebire in cazul tarilor slab dezvoltate, in curs de dezvoltare, si a celor aflate in tranzitie de la economia centralizata, etatista, la economia liberala de piata asa cum este cazul tarii noastre.

In fapt, in Romania s-au realizat investitii cu capital strain si in perioada anterioara declansarii procesului de tranzitie la economia de piata. Ne referim la constituirea si functionarea catorva firme mixte in Romania dupa 1972, dar si la investitiile semnificative realizate cu imprumuturi acordate de BIRD intre 1972-1983, in industria energetica, metalurgica, in industria petro-chimica, agricultura si in alte sectoare.

Globalizarea proces relevant in domeniul productiei industriale, al serviciilor, al functionarii pietelor financiare, face ca si activitatea de investitii sa devina una de natura globala avand implicatii asupra economiilor nationale si a economiei mondiale . Investitori si grupuri de investitori, autoritati transnationale isi manifesta interesul pentru plasamente investitionale, in tarile aflate in tranzitie, sub forma investitiilor directe, a investitiilor de portofoliu sau a imprumuturilor investitionale si a creditelor ajutoare (legate).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.